Venezuelská prokuratura dnes oznámila, že v noci byl neznámými ozbrojenci ve svém domě zavražděn advokát José Félix Pineda, který kandidoval do shromáždění za stát Bolívar. Podle svědků citovaných listem El Universal dvojice pachatelů vyloupila jeho byt a muže zavraždila.

Pineda byl jedním z více než 6000 kandidátů na 545 míst ve shromáždění, jehož prostřednictvím se chce prezident Maduro podle svých kritiků nedemokraticky udržet u moci. Opozice proto volby bojkotuje a všeobecně se očekává úspěch kandidátů spjatých s vládními socialisty.

Přestože vláda vyhlásila od pátku v souvislosti s volbami zákaz protestů, násilnosti v zemi stižené těžkou ekonomickou krizí neustaly. Podle opozičního předáka a bývalého předsedy parlamentu Henryho Ramose Allupa zabili prorežimní ozbrojenci studentského vůdce jedné z opozičních stran Ricarda Campose nedaleko jeho bydliště ve státě Sucre. Dva další mladí oponenti Madurova režimu zemřeli za dosud nejasných okolností při sobotní večerní demonstraci ve státě Mérida. Počet obětí protestů, které v zemi trvají od dubna a opozice v nich hodlá pokračovat bez ohledu na očekávaný triumf Madura v dnešním hlasování, tím podle médií překročil 117.

Hlasování zatím provázejí spíše ojedinělé protesty, ani ty se však neobešly bez krveprolití. Při explozi na jednom z náměstí venezuelské metropole byli podle tiskových agentur zraněni nejméně čtyři policisté, kteří podle fotografií na sociálních sítích místem projížděli na motocyklech. Některé záběry ukazují hořící motorky, o stavu policistů nejsou známy bližší podrobnosti.