Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Macron rozdrtil soupeře. Hnutí vyhrálo 395 až 435 poslanců

Autor: mah, ČTK - 
18. června 2017
22:20

Centristické hnutí Francie v pohybu (REM) prezidenta Emmanuela Macrona jasně vyhrálo dnešní druhé kolo parlamentních voleb. Podle odhadů výsledků, které provedly francouzské průzkumné agentury, má dostat absolutní většinu 395 až 425 mandátů v Národním shromáždění o 577 křeslech.

Na druhém místě mají podle agentury Ipsos skončit pravicoví Republikáni se 155 poslanci, třetí socialisté a jejich spojenci s 49 zákonodárci. Radikální levice zastoupená Nepodrobenou Francií a komunisty má obdržet asi 30 mandátů, nacionalistická pravice - Národní fronta - osm křesel. Další malé strany a nezávislí kandidáti obsadí podle všeho deset míst.

Francouzi dnes zakončili svůj volební maraton. Po nedávných prezidentských volbách ve druhém kole rozhodli i o podobě parlamentu na příštích pět let. Volební průzkumy předpovídaly jasné vítězství hnutí Republika v pohybu (REM) nově zvoleného prezidenta Emmanuela Macrona. 

Bývalý bankéř a ministr hospodářství minulé socialistické vlády Macron chce s pevnou oporou parlamentu v zádech provést hned několik reforem. Nejdůležitější má být liberalizace pracovního práva, která má přispět k snížení více než desetiprocentní nezaměstnanosti, ale zároveň k ztrátě jistoty pevného zaměstnání kvůli snadnějšímu propouštění.

Macron také slíbil prosadit zákon o morálce a etice v politice, který má vymýtit nešvary v podobě zaměstnávání příbuzných ve státních orgánech a hromadění funkcí. Dále se mají trvale posílit pravomoci bezpečnostních složek v boji proti terorismu, což umožňuje zatím jen výjimečný stav vyhlášený po předloňském krvavém masakru v Paříži.

Ovládnutím parlamentu se REM stane po dlouhých letech zdaleka nejsilnější stranou v zemi. Odsune na okraj dosavadní velké strany zastupující tradiční pravici a levici a také radikální skupiny na obou koncích politického spektra, jejichž kandidáti ještě v prezidentských volbách shromáždili velké množství hlasů.

Volební místnosti byly pro více než 47 milionů registrovaných voličů otevřeny do 19:00 SELČ, ve velkých městech do 20:00 SELČ. V prvním kole parlamentních voleb získali již poslanecký mandát díky nadpoloviční většině v jejich okrsku čtyři kandidáti, z toho dva z REM. 

Macron své první vítězství slavil už před měsícem, kdy se stal francouzským prezidentem, a je pravděpodobné, že po dnešku bude mít další důvod k oslavám:

pupi ( 19. června 2017 06:24 )

Kdo chce kam .... !!!

maruch ( 18. června 2017 21:47 )

Frantíci ,jste totálně v řiti,Vaše jediná záchrana byla Marine Le Pen. Teď se teprve budou dít věci. Ale na druhou stranu DOBŔE VÁM TAK !!!!!

gabreta ( 18. června 2017 21:37 )

Jo, jo. Zase si Frantíci pohráli s volebníma lístkama. Kdyby ne, tak je to národ dementů tak dobře jim tak. Ať si tam v ulicích s uzenáčema válčí!!

snehulak ( 18. června 2017 18:01 )

Jako by si ten volební systém vytvořil pro sebe Macron. Poslanci jsou voleni stejně jako u nás senátoři. První dva z prvního kola dnes bojují kdo z nich. Francie se mi zdá čím dál víc parodií na demokracii. To už i ty prezidentské mi připadly (se stejným systémem) demokratičtější.

santikxauz ( 18. června 2017 16:20 )

Macron to má předem vyhrané,sbohem krásná Francie a upřímnou soustrast.

Zobrazit celou diskusi