Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Macron jako první zamířil do Německa. Merkelová odmítá, že by byl její „pudlík“

Autor: ČTK, mah, všm - 
15. května 2017
20:17

Emmanuel Macron se sotva ujal funkce a už vyrazil na první státní návštěvu. Jeho první cesta vedla do sousedního Německa. V Berlíně ho kancléřka Angela Merkelová přivítala s vojenskými poctami před šestou hodinou. Oba státníci se následně odebrali k jednání o budoucnosti EU i dalších tématech. 

Merkelová prezidenta přivítala před budovou kancléřství kolem 17:45 s úsměvem, kterým jako by chtěla potvrdit svá dnešní slova, že ke společnému jednání přistupuje plná sympatií.

Německá kancléřka před setkáním uvedla, že si chce především poslechnout Macronovy názory na to, jaké reformy jsou ve Francii i v Evropské unii nutné, a na základě nich hledat možné společné iniciativy. Zmínila se například o oblasti digitalizace nebo zlepšování kvalifikace mladých lidí. „Myslím, že má velmi dobré představy o tom, co je potřeba ve Francii udělat, a já jsem proto ta poslední, kdo přijde a bude mu říkat, co má Francie pěkně prosím dělat,“ podotkla Merkelová.

Devětatřicetiletý centrista Macron, který nedávno ve druhém kole francouzských prezidentských voleb porazil šéfku Národní fronty Marine Le Penovou, měl dnes napilno. V Paříži už stačil sestavením nové vlády pověřit starostu města Le Havre, šestačtyřicetiletého Édouarda Philippa.

Merkelová: Evropa potřebuje silnou Francii

Po více než hodinovém jednání kancléřka a nový francouzský prezident oznámili, že se dohodli na úzké spolupráci svých zemí. Jejich klíčoví ministři by se měli brzy sejít na společném zasedání.

Merkelová a Macron se shodli na tom, že dobrý vztah Francie a Německa je zásadní pro celou Evropskou unii. Kancléřka poznamenala, že Evropa potřebuje silnou Francii. S Paříží by ráda spolupracovala například na reformách a posílení eurozóny, tak aby byla odolnější vůči případným turbulencím.

Podle některých kritiků bude muset ovšem Macron prokázat veřejnosti, že není jen „německým pudlíkem“. Merkelová ale takové pochybnosti odmítla s tím, že vyjádření o „pudlíkovi“ je absurdní.

Francouzský prezident dnes nastínil široké reformy, které chystá na příští měsíce. Týkat se budou mimo jiné hospodářství, sociální oblasti či vzdělávání. Zásadní je podle něj zejména snížit nezaměstnanost ve Francii. Na evropské úrovni chce pracovat na snížení byrokracie. Ve vztazích Paříže a Berlína si přeje více pragmatismu.

Takhle teprve před týdnem slavil Emmanuel Macron své vítězství ve francouzských volbách:

diskutujici ( 16. května 2017 07:01 )

Predpokladam, ze ted se zabouchne do te druhe stare baby.

al.bunda ( 16. května 2017 05:26 )

Už se nemohl dočkat,má hold úchylku na staré báby😁

fotrpjotr ( 16. května 2017 01:15 )

Evropa hlavně potřebuje Evropu bez migrantů.

mourovata.kocka ( 15. května 2017 20:51 )

Jeho oblíbená věková kategorie.

Zobrazit celou diskusi