Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Emmanuel Macron převzal úřad: Francie má nejmladšího prezidenta v historii

Autor: mah, ČTK - 
14. května 2017
12:40

Svého nového úřadu se dnes ujímá Emmanuel Macron, který byl zvolen novým prezidentem Francie. V deset hodin ráno ho před Elysejským palácem přivítal prezident François Hollande. Ten úřad opouští po pěti letech. Hlavní část ceremonie začne po soukromém jednání mezi odstupujícím a nastupujícím prezidentem. Macron se nejmladším prezidentem páté republiky stane oficiálně až dnes o půlnoci.

Macron dorazil k Elysejkému paláci se svou kolonou chvíli po desáté hodině. Přivítal ho končící prezident François Hollande. Oba se následně odebrali na soukromé jednání, kde mimo jiné Hollande předal novému prezidentovi aktivační kódy francouzských jaderných zbraní.

Nového prezidenta při příjezdu výjimečně nedoprovázela jeho o 25 let starší manželka Brigitte. Důvodem má být vyváženost. Družka prezidenta Hollanda se totiž státních akcích po jeho boku neúčastní. Brigitte tak musela jmenování svého manžela do funkce přihlížet mezi hosty.

Krátce po jedenácté hodině pak Macron vyprovodil svého předchůdce k autu, aby se sám odebral na své jmenování do funkce. Před stovkami politiků a dalších hostů mu předseda francouzské ústavní rady přečetl výsledky voleb z minulého týdne a uvedl ho do úřadu prezidenta. Konec ceremoniálu by měla potvrdit i čestná salva 21 kanonů vypálená od Invalidovny, která leží přes řeku od sídla francouzských prezidentů.

Hollande po rozloučení s novým prezidentem odjel do sídla socialistické strany, kde na něj na čele budovy čekal plakát s nápisem Merci (Děkujeme). Hollande zde posléze pronesl projev, v němž řekl, že zemi zanechává v lepším stavu, než ji přejímal. Na Twitteru pak napsal, že posledních pět let procházel „strašlivými zkouškami“.

Macron: Chci efektivnější Evropskou unii

Ve svém inauguračním projevu Macron slíbil, že se postaví terorismu a autoritářství a udělá vše pro to, aby vyřešil migrační krizi. Výzvy podle něj představují i změny klimatu a excesy kapitalismu ve světě.

Dále prohlásil, že všechny země jsou na sobě závislé. Zopakoval, že chce prosadit reformu Evropské unie směrem k větší efektivitě a demokratičnosti a že reformami osvobodí francouzskou ekonomiku.

Slavnostní obřady zpožďoval déšť

Po inauguračním projevu následovala vojenská přehlídka, francouzská hymna, 21 ran z děla a projížďka po pařížské třídě Champs-Élysées. U Vítězného oblouku pak Macron položil věnec ke hrobu Neznámého vojína. Plánované obřady se zpožďovaly, mimo jiné kvůli dešti.

Práce na nového prezidenta čeká hned od prvního dne ve funkci. Hned v pondělí se od něj očekává, že oznámí složení nové vlády, včetně jména nového premiéra. Následně by se měl vydat na svou první zahraničí cestu jako prezident. V Německu se sejde s kancléřkou Angelou Merkelovou.

Nový prezidentský pár se do Elysejského paláce přestěhuje ze sedmého pařížského okrsku. Macron zvolil pro dnešní den oblek za pouhých 450 eur (11 950 Kč) a jeho žena si oblečení od firmy Louis Vuitton pouze vypůjčila, uvádí agentura AP.

Macron, který byl ještě loni členem Hollandeovy levicové vlády, před týdnem ve volbách hlavy státu porazil nacionalistku Marine Le Penovou.

Takhle slavil Emmanuel Macron své vítězství minulý týden:

snehulak ( 14. května 2017 19:15 )

Zvolili si ho, mají ho. Patří jim to, přejme jim ho.

borka30 ( 14. května 2017 18:15 )

K němu by byla vhodnější ta její dcera.

sores ( 14. května 2017 13:12 )

Bílá rasa zešílela a černí toho využijí ve svůj prospěch,to co bílý poslední dobou vyvádějí je na hranici šílenství a černí se smějí.Zeman kvapem senilní když si vzal sebou i zkrachovance Nečase!To už si mohl vzít kohokoliv např.i bezdomovce!!

Zobrazit celou diskusi