Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Macron vytáhl na Putina gaye i chemické zbraně. „Mluvili jsme otevřeně“

Autor: ČTK, base - 
29. května 2017
18:09

Stav francouzsko-ruských vztahů byl dnes hlavním tématem rozhovorů francouzského a ruského prezidenta ve Versailles. Téměř tříhodinové jednání Emmanuela Macrona a Vladimira Putina se zaměřilo na situaci v Sýrii a na Ukrajině, ale nevyhnulo se ani postavení gayů v Čečensku, kteří jsou podle západních kritiků vystaveni brutálním represím. „O neshodách jsme hovořili otevřeně,“ řekl novinářům Macron.

Paříž má zájem na spolupráci s Ruskem při řešení syrského konfliktu, prioritou je boj proti terorismu, řekl francouzský prezident na společné tiskové konferenci s Putinem. Francie je stoupencem demokratického přechodného období v Sýrii s tím, že celistvost země bude zachována. „Červenou čarou je v Sýrii užití chemických zbraní,“ řekl Macron a dodal, že podobný vývoj by mohl vyvolat francouzskou odvetu. O její povaze se nezmínil.

Putin na tiskové konferenci vyjádřil optimismus ohledně společného řešení hlavních světových krizí. „Vidíme společnou platformu, pokud jde o klíčové mezinárodní problémy,“ řekl ruský prezident. Konkrétně se zmínil o boji s terorismem, řešení krizí v Sýrii a na Ukrajině a o napjaté situaci kolem severokorejských jaderných a raketových testů.

Macron během prezidentské kampaně nešetřil na adresu Ruska silnými slovy, mimo jiné tvrdil, že Rusko a Francie nevyznávají stejné hodnoty. Nový francouzský prezident svému ruskému partnerovi nezapomněl podporu, kterou Putin před volbami poskytoval Macronově protikandidátce Marine Le Penové. Pozvání pro Putina k návštěvě Francie bylo proto podle pařížského tisku překvapením.

Debata byla dnes podle Macrona věnována i Ukrajině. Paříž si podle prezidenta přeje, aby se takzvaná normandská skupina, sdružující Francii, Rusko, Německo a Ukrajinu, setkala co nejdřív.

Macron novinářům řekl, že se v besedě s Putinem zmínil i o situaci v Čečensku, kde podle ochránců lidských práv dochází k bezohlednému pronásledování gayů. Macron prý Putinovi řekl, že ohledně těchto otázek bude „neustále ve střehu“.

Před versailleským palácem provázela dnes Putinův příjezd demonstrace, jejíž účastníci vyzývali k ukončení represí proti čečenským homosexuálům. Rusko, a zejména čečenský vládce Ramzan Kadyrov, jakékoli pronásledování popírají.

Podívejte se, jak Macron slavil vítězství voleb:

marais ( 31. května 2017 16:10 )

Macron zbytečně pourážel ruská media, která o jeho soukromí psala to, co převzala z francouzského tisku! O použití chem.látek v Sýrii neví nic a gayích v Čečensku též..měl by se starat o bezpečnost v Paříži, o nezaměstnané,o džungli v Calles a o dluhy Francie.

Zobrazit celou diskusi