Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Přinese pád Mosulu nový teror v Evropě? Experti: Pohrnou se k nám radikálové

Autor: Alexandr Božilov - 
1. listopadu 2016
06:12

Bitva o Mosul pokračuje. Jednotky irácké armády už jsou takřka ve městě okupovaném Islámským státem (ISIS). Uvnitř je zcela jistě čeká tuhý odpor radikálů. I když se vojsku podaří Mosul dostat zpět pod kontrolu, dopady pro místní ani Evropu nemusí být právě růžové.

Pouhé dva kilometry od sebe dělí iráckou armádu a středověký svět samozvaného chalífátu, který právě v Mosulu před více než dvěma lety vyhlásil vůdce ISIS Abú Bakr Bagdádí. Nutno podotknout, že jsou to dva kilometry smrti. V těsném okolí druhého největšího města Iráku totiž zuří nelítostný boj.

Bojovníci Islámského státu, kterých už v bojích o Mosul přišlo o život téměř tisíc, sice čelí výrazné přesile, ale nehodlají se vzdát lacino – na přípravu měli koneckonců řadu měsíců. Jednotky koalice navíc musí postupovat s maximální opatrností, islamisté se totiž neštítí téměř ničeho: používají civilisty jako lidské štíty, zapalují chemické závody a příkopy naplněné benzinem, celé okolí města je podminované. V Mosulu a jeho okolí je navíc vybudovaná důmyslná síť tunelů, které džihádistům slouží jako únikové cesty, ale i jako prostory pro schůze.

Takhle to vypadá, když hoří závody na zpracování síry (reportáž CNN):

Většina expertů nepochybuje o tom, že Mosul padne. Shodují se ale v tom, že Iráčany čeká dlouhá a krutá bitva, než se jim podaří město osvobodit od tyranie radikálů. Jenže co bude následovat? Dobytí Mosulu zcela jistě nebude znamenat konec ISIS v Iráku. Islamisté se pravděpodobně stáhnou do pouště, odkud budou praktikovat svoji osvědčenou taktiku: znovudobývat menší ztracená území a organizovat sebevražedné atentáty ve větších městech.

Podívejte se, jak irácké protiteroristické síly prohledávají tunely, kterými se pohybují bojovníci Islámského státu:

Video Irácké protiteroristické jednotky prohledávají tunely zbudované islamisty. - Reuters
Video se připravuje ...

Experti však varují, že pád bašty islamistů v Iráku může zapříčinit také návrat velkého počtu bojovníků ISIS do Evropy, a tím pádem zvýšení rizika teroristických útoků.

Kdykoliv totiž ISIS utrpěl větší porážku, počet jeho stoupenců vracejících se do Evropy vzrostl. Podle odhadů bojuje nyní po boku ISIS několik tisíc občanů EU. „Musíme být připraveni na tuto variantu. Je to velký počet lidí a nyní nedokážeme určit, jestli opravdu dojde k masovému návratu džihádistů do Evropy,“ uvedl pro americký deník Washington Post protiteroristický koordinátor EU Gilles de Kerchove.

Xeen ( 1. listopadu 2016 09:19 )

Sice nejsem bezpečnostní expert, ale nebylo by bezpečnější je do Evropy nepustit? Případně je pustit jen na dvoreček k mutti Merkel, když ta evidentně touží po ohňostroji zadarmo?

Zobrazit celou diskusi