Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rodiny uvázly mezi kulkami ISIS a Iráku. Život jim chrání jen bílé vlajky

Autor: ČTK, mb - 
24. května 2016
14:57

OSN vyjádřila obavy o osud civilistů uvězněných v iráckém městě Fallúdža. Irácká armáda a její spojenci zahájili tento týden ofenzivu proti Islámskému státu a vyzvali civilisty, kteří nedokážou odejít, aby vyvěsili bílé vlajky.

Mluvčí OSN Stéphane Dujarric řekl, že civilisté jsou ve „velkém nebezpečí“, a vyzval k vytvoření koridorů, jimiž budou moci odejít.

Fallúdža je v rukou radikálů z Islámského státu od roku 2014. Boje o město sice začaly v pondělí, ale armáda Fallúdžu už několik měsíců obléhá. OSN upozornila, že zásobování je přerušeno od loňského prosince, kdy vojsko dobylo centrum provincie Anbár Ramádí a přerušilo zásobovací trasu do Fallúdže. Odhaduje se, že akutním nedostatkem jídla a léků trpí 10 tisíc rodin.

Mluvčí Vysokého komisariátu OSN pro uprchlíky (UNHCR) Leila Jane Nassifová řekla, že od pátku se podařilo z Fallúdži uprchnout asi 80 rodinám, avšak v několika případech se to neobešlo bez ztrát na životech. Nassifová také řekla, že muži a mladíci byli od rodin odloučeni a odvedeni k výslechu na vojenskou základnu Habbáníja. Armáda chce zjistit, zda mezi uprchlíky nejsou lidé napojení na IS.

Video  Irák ve Fallúdži útočí proti IS: OSN má strach o civilisty  - Reuters
Video se připravuje ...

Zprávy z bojiště jsou podle stanice BBC rozporuplné. Armáda zatím bojuje ve vesnických oblastech u města a chce IS oslabit leteckými údery. Podle některých zdrojů BBC už je IS nálety velmi oslaben a nebude schopen čelit masivní ofenzivě. Další zdroje ale tvrdí, že se skupina na boj dlouho připravovala a je odhodlána použít širokou škálu obranných prostředků včetně nastražených bomb a min.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi