Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Svět se rozloučil s exprezidentem Peresem. Přijel Obama i Sobotka, Zeman ne

Autor: mib, ČTK, val - 
30. září 2016
13:25

Na Herzlově vrchu v Jeruzalémě se v pátek lidé rozloučili s bývalým izraelským prezidentem Šimonem Peresem. Pohřeb se konal za účasti 70 delegací z celého světa. Za Českou republiku dorazil premiér Bohuslav Sobotka a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (oba ČSSD). Naopak prezident Miloš Zeman dal přednost řečnění na kontroverzní konferenci, kterou na řeckém ostrově Rhodos pořádá přítel Vladimira Putina Vladimir Jakunin. Z cizích státníků přijal například prezident USA Barack Obama nebo britský princ Charles. 

Rakev pokrytou státní vlajkou převezli ráno z budovy parlamentu, před nímž byla vystavena pro veřejnost celý čtvrtek. Rozloučit se tam s bývalým izraelským prezidentem ním přišlo 50 tisíc lidí. Peres zemřel ve středu ve věku 93 let, čtrnáct dní poté, co utrpěl mozkovou mrtvici.

Rodina doprovodila rakev státníka k bráně areálu Knesetu, odkud byly ostatky převezeny na Herzlův vrch. K rozloučení se tam v pátek sešli kromě příbuzných a kromě izraelských politiků představitelé 70 států.

Mezi zahraničními hosty byli francouzský prezident François Hollande, německý prezident Joachim Gauck, předseda Evropské rady Donald Tusk, generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, britský princ Charles a také polský prezident Andrzej Duda. V početné americké delegaci byl současný prezident Barack Obama a ministr zahraničí John Kerry, už ve čtvrtek přijel bývalý prezident Bill Clinton. ČR zastupovali premiér Bohuslav Sobotka a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. První proslov oslavující zesnulého pronesl izraelský prezident Reuven Rivlin.

Francois Hollande a Princ Charles na pohřbu Perese. Francois Hollande a Princ Charles na pohřbu Perese. | Reuters

Jak upozornili odborníci, zatímco západní státy v mnoha případech zastupují prezidenti a nejvyšší představitelé, arabské země vyslaly nižší politiky, a to i Egypt a Jordánsko, které jako jediné arabské země podepsaly s Izraelem mírové dohody.

Nejvyšším z arabských politiků, kteří se zúčastnili rozloučení, byl palestinský vůdce Mahmúd Abbás, kterého oficiálně přivítal izraelský premiér Benjamin Netanjahu s manželkou. Za Egypt přijel ministr zahraničí Sammí Šukrí. Jordánský král Abdalláh II. poslal kondolenci, na pohřeb byl vyslán vicepremiér pro ekonomiku Džavád Anání, marocký král poslal svého poradce.

Podívejte se na video z pohřbu:

Video  V Izraeli pohřbili bývalého prezidenta Šimona Perese. Rozloučit se s ním přijely desítky světových státníků  - Reuters
Video se připravuje ...

Státníci zdůrazňovali mír

Podle palestinských zdrojů Abbás chtěl dát svou účastí na Peresově pohřbu najevo, že Palestinci stojí o mír a že si váží lidí, jako byl Peres. Oba byli v 90. letech při vyjednávání první izraelsko-palestinské mírové dohody, podepsané v roce 1993 v USA. Peres byl tehdy ministrem zahraničí, Abbás vyjednávačem v palestinské delegaci.

Mladí ortodoxní Židé sledují zpovzdálí pohřeb Šimona Perese Mladí ortodoxní Židé sledují zpovzdálí pohřeb Šimona Perese | REUTERS/Dylan Martinez

Peres dostal za dohodu v roce 1994 spolu s Rabinem a palestinským vůdcem Jásirem Arafatem Nobelovu cenu za mír. Radikální palestinské hnutí Hamas Abbáse žádalo, aby účast na pohřbu odřekl, a na den pohřbu vyhlásilo na palestinských územích den hněvu. Perese radikálové považují za spoluodpovědného za smrt mnoha Arabů.

Proslovy nad rakví pronesli izraelští politici, Peresovy tři děti a také Obama a Clinton. Obama připomněl zesnulého izraelského politika jako ztělesnění historie židovského národa minulého století. Podotknul, že mezi přítomnými je také Abbás a že jeho přítomnost připomíná, že mír zůstává „nedodělanou stavbou“. Perese označil za přítele, který ukázal spravedlnost a naději, svobodný a plný život naplněný rodinou a velkými sny.

Americký prezident Barack Obama na pohřbu Šimona Perese Americký prezident Barack Obama na pohřbu Šimona Perese | EPA/ABIR SULTAN/POOL

Izraelský prezident Reuven Rivlin řekl, že Peres naučil mnoho lidí na světě mít rád Izrael. „Byl to mezinárodní vůdce velkého významu, který představoval krásnou tvář Izraele“. Netanjahu poděkoval přítomným za to, že přijeli vzdát Peresovi čest. „To, že vás přijelo tolik, je odkaz jeho optimismu, lásky k Izraeli. Izraelci si hluboce váží této cti, jaké se dostává Šimonovi. Vedl smysluplný život. Byl významný člověk v Izraeli i ve světě. V jeho odkazu nacházíme naději my stejně jako svět,“ řekl. 

Sobotka na pohřbu, Zeman na Rhodu

Premiér Sobotka zdůraznil mimořádně silné vazby mezi Českem a židovským státem. Na adresu zesnulého státníka uvedl: „Podílel se na vzniku státu Izrael a po desítky let zásadně ovlivňoval jeho dějiny a celé dění na Blízkém východě. Právě proto bylo tak důležité i jeho úsilí dosáhnout spravedlivého a trvalého řešení izraelsko-palestinského konfliktu.“ 

Český prezident Zeman do Izraele nepřijel, protože v době pohřbu řečnil na řeckém ostrově Rhodos, kde se zúčastnil konference Dialog civilizací. Každoročně ji pořádá  ruský podnikatel a spolupracovník ruského prezidenta Vladimir Jakunin. Spolu s ním je na Rhodu i exprezident Václav Klaus.

Po proslovech členové čestné stráže přenesli rakev s ostatky Šimona Perese do sekce hřbitova určené pro představitele Izraele. Peres byl pohřben vedle Rabina a dalšího bývalého premiéra Jicchaka Šamira. Zatímco vojáci na rakev sypali písek, zpíval armádní zpěvák modlitbu za mrtvé.

Dcera Šimona Perese Tsiva mezi dalšími rodinnými příslušníky Dcera Šimona Perese Tsiva mezi dalšími rodinnými příslušníky | REUTERS/Baz Ratner

Pohřeb se konal za přísných bezpečnostních opatření srovnatelných podle izraelských sdělovacích prostředků jenom s pohřbem zavražděného premiéra Jicchaka Rabina v roce 1995

Velemak ( 30. září 2016 13:20 )

Okupanté naši přátelé!!!! Hlavně SS a Izrael!!

gabreta ( 30. září 2016 12:02 )

Je vidět, že Zeman nechce mít nic společnýho s tou "elitou" teroru a rozvracečů státních zřízení, co se sešla na pohřbu Perese, nic společnýho!!

arne127 ( 30. září 2016 11:30 )

Sendrazak:Ty je musíš nejdříve podívat na sebe opičáku.Ty mu nesaháš ani po kotníky a tvoje inteligenceš je nulová

tgbg ( 30. září 2016 10:53 )

Ruský otrok, zaprodanec a ruskými krvavými kopejkami zkorumpovaný Milouš jel trénovat anální skoky na Rhodos.

xiioma ( 30. září 2016 10:18 )

Státníci jedou do Izraele, funkcionáři na schůzi.

Zobrazit celou diskusi