Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman i Klaus se na Perese „vybodli“. Na pohřeb letí Obama, Clinton už tam je

Autor: ČTK, val - 
29. září 2016
12:45

Od čtvrtečního rána se lidé mohou loučit s bývalým prezidentem Šimonem Peresem. Rakev s jeho tělem je od čtvrtečního rána vystavena před budovou izraelského parlamentu. Veřejnost se se státníkem může přijít rozloučit až do 20. hodiny večer. V pátek odpoledne se bude konat pohřeb. Peres zemřel ve věku 93 let ve středu.

V Izraeli jsou spuštěny vlajky na půl žerdi. Americký prezident Barack Obama nařídil spustit vlajky na půl žerdi na Peresovu památku na Bílém domě, veřejných budovách, na amerických velvyslanectvích, vojenských základnách a lodích námořnictva.

Izraelské ministerstvo zahraničí oznámilo, že pohřeb se bude konat v pátek v 11 hodin místního času (10:00 SELČ). Americkou delegaci povede Obama. Už v pátek dorazil exprezident Bill Clinton, očekává se také účast současného ministra zahraničí Johna Kerryho.

Za ČR se zúčastní šéf diplomacie Lubomír Zaorálek. Prezident Miloš Zeman ne, místo toho bude řečnit na ostrově Rhodos na konferenci Dialog civilizací, kterou pořádá přítel Vladimira Putina Vladimir Jakunin. S ním je tam i jeho předchůdce Václav Klaus, také on bude mezi smutečními hosty v Izraeli chybět. Zeman místo sebe poslal jen kondolenční telegram.

Americký exprezident Bill Clinton vedle izraelského prezidenta Reuvena Rivlina Americký exprezident Bill Clinton vedle izraelského prezidenta Reuvena Rivlina | REUTERS/Ronen Zvulun

V Jeruzalémě bylo ve čtvrtek pro občany vyčleněno několik parkovišť, odkud budou lidi k budově Knesetu svážet autobusy. Úřady žádají, aby lidé přišli bez batohů a bez zbraní. Parlamentní výbory kvůli úmrtí státníka zrušily až do konce týdne pracovní program, prezident Reuven Rivlin ukončil předčasně návštěvu Ukrajiny a vrátil se do Izraele.

nate ( 29. září 2016 16:45 )

Aha, no je to postižený hulvát, ráno přál Daře rakovinu a zneužil na to zdenkovi klony.

krutasbimbo ( 29. září 2016 16:41 )

Tvoje trio krakonos-dingous-voght se dobytčárnách nezapře.

krutasbimbo ( 29. září 2016 16:37 )

A s Vaškem, nepřítelem levice je Milda nakonec jedna ruka

nate ( 29. září 2016 16:35 )

Víte, zpráva je nakonec potěšující účast Zaorálka bude za ČR důstojnější.

xiioma ( 29. září 2016 15:22 )

Zeman si nemůže nechat ujít příležitost předvést, jak pilně plní úkoly Kremlu. Bude se tam poplácávat po zádech s oligarchy, které odjakživa obdivuje a miluje, budou si říkat jací jsou všichni pašáci, večer poteče vodka proudem, no prostě užije si to.

Zobrazit celou diskusi