Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Teror v Belgii: K mačetovému útoku na policistky se přihlásil ISIS

Autor: ČTK, sou - 
7. srpna 2016
15:42

Sobotní mačetový útok na dvě policistky v Charleroi na jihu Belgie byl teroristickým činem. Prohlásil to dnes na tiskové konferenci v Bruselu premiér Charles Michel. Podle prokuratury byl útočníkem Alžířan, který byl ale znám kriminální, nikoli teroristickou minulostí. K útoku se mezitím přihlásilo radikální uskupení Islámský stát.

Při útoku jedna policistka utrpěla vážné zranění v obličeji, druhá vyvázla s lehkým zraněním. Útočník, kterého postřelil další příslušník policie, po převozu do nemocnice zemřel. 

Belgická prokuratura v neděli oznámila, že útočníkem byl třiatřicetiletý občan Alžírska s iniciálami K. B. Muž, který při incidentu volal Alláhu akbar (Bůh je velký), měl podle prokuratury kriminální minulost, o jeho teroristických vazbách policie neví. Přesto prokuratura připustila, že jeho čin mohl mít teroristický motiv. V Belgii pachatel žil od roku 2012. 

V Káhiře se v neděli k útoku podle agentury Reuters přihlásil Islámský stát.

V Belgii zůstává úroveň teroristického ohrožení na třetím stupni

K útoku došlo krátce před čtvrtou hodinou u kontrolního stanoviště před budovou hlavní policejní stanice v centru města, které leží asi 50 kilometrů jižně od Bruselu. Útočník údajně k policistkám přistoupil, z vaku vytáhl mačetu a okamžitě s ní začal sekat. 

Premiér Michel kvůli incidentu přerušil dovolenou a svolal schůzi bezpečnostního kabinetu. Úroveň teroristického ohrožení zůstává v Belgii na třetím, druhém nejvyšším stupni. O nových krocích k zajištění bezpečnosti obyvatel ale bylo rozhodnuto, řekl předseda vlády. 

V Lutychu na východě země byl v neděli zadržen dvacetiletý muž, který na veřejnosti mával mačetou, oznámila bez dalších podrobností agentura Belga. V Belgii panují zvýšená bezpečnostní opatření kvůli březnovému teroristickému útoku na bruselském letišti a ve stanici metra. Zahynulo při nich 32 lidí.

nilud ( 7. srpna 2016 18:04 )

 Tyto černý hovada se přihlásí i k tomu co neudělali,tenhle černej mor se již musí jedině řešit menšími, jadernejma náložemi,spálit je na uhel.

arne127 ( 7. srpna 2016 17:23 )

Když jsou Belgičané hloupý tak ať si tam ISIS dělá co chce.Místo aby všechny slimáky poslali domů tak jim ještě staví mdlitebny.Patří jim to.A bude hůř.Poslat je na neobydlený ostrov a z ledadla jim házet Tvrdý chleba to jim musí stačit.

marlen52 ( 7. srpna 2016 17:11 )

no jak jinak za všechny utoky můžou oni kdy už ty parchanty někdo zastaví

hanka666 ( 7. srpna 2016 16:44 )

A kde je nějaká informace z tohoto pátku, jak v městečku pod Paříží v noci tlupa čmoudů zastavila v noci autobus, rozbila okna a naházela tam Molotovovy koktejly? Jsem jen nevěřícně koukala na to video. A stále se jim jen ustupuje do Ha.jZ.lu.

fillol5 ( 7. srpna 2016 16:12 )

Tak to mně uklidnilo,že má jen kriminální minulost-fuj,já už se lekl,že má i teroristickou minulost.hned je člověk klidnější

Zobrazit celou diskusi