Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Architekt v Praze řešil migranty. V Istanbulu zažil peklo a zmar

Autor: ČTK, mb - 
30. června 2016
10:55

Americký architekt Martin Barry nedávno v Praze diskutoval o tom, jak lépe přizpůsobit moderní města výzvám, jakou je uprchlická krize. Po intelektuální pražské debatě ale zažil doslova peklo. Přistával totiž na letišti v Istanbulu zrovna ve chvíli, kdy teroristé rozpoutali masakr. Svůj strach, smutek, bezmoc a naštvání popisoval na Facebooku.

„Přistál jsem v Istanbulu v úterý okolo desáté večer, ve stejnou dobu, kdy se rozpoutalo peklo a teror uvnitř letištní haly. Nevěřím na štěstí, ale nevím, jak jinak popsat to, že jsem byl stále na přistávací dráze a ne uvnitř terminálu. Dvacet minut jsem byl přilepen ke svému telefonu, dostával jsem zprávy plné paniky od mé rodiny a přátel, kteří věděli, kde se nacházím,“ popsal okamžiky hrůzy architekt.

„Nedokážu jednoduše popsat své pocity, když jsem se nacházel v epicentru teroristického útoku. Strach. Smutek. Bezmoc. Vztek. Rezignace,“ dodává Martin Barry na sociální síti Facebook.

Když Američan Martin Barry debatoval v poklidné Praze o uprchlících a architektuře, ani ve snu by ho nejspíš nenapadlo, že se brzy ocitne uprostřed krvavého masakru teroristů.

Architekt Barry je zakladatelem projektu reSITE, do Prahy se dostal v roce 2011 jako stipendista Fulbrightova programu a má za sebou i přednáškovou zkušenost z ČVUT, kde se věnoval oboru, který jej proslavil – krajinářské architektuře. Donedávna byl partnerem newyorské kanceláře W Architecture, uvádí stránky reSITE.

Šéf CIA o atentátu: Známky „zvrhlosti“ ISIS

Tři sebevražední atentátníci zabili v úterý večer na Atatürkově letišti v Istanbulu 42 lidí a přes 230 dalších osob zranili. Podle informací istanbulského guvernéra je většina obětí turecké národnosti, nejméně 13 z obětí jsou cizinci. Český premiér Bohuslav Sobotka (44, ČSSD) uvedl, že mezi oběťmi nejsou Češi.

Video  Útok na letiště v Istanbulu: 42 mrtvých, 230 zraněných  - Reuters
Video se připravuje ...

Dle ředitele americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Johna Brennana způsob provedení teroristického útoku na istanbulském Atatürkově letišti nese známky „zvrhlosti“ organizace Islámský stát (IS).

„Ohavný atentát na mezinárodním letišti v Istanbulu… nese bezpochyby známky zvrhlosti IS. Ve většině případů, ne-li ve všech, se IS k atentátům na tureckém území nepřihlásil,“ uvedl šéf CIA.

Radikály z organizace Islámský stát za pravděpodobné pachatele označily i turecké úřady.

Vše o teroristických útocích v Istanbulu čtěte zde.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi