Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Islamisté v restauraci podřezali 20 nevinných lidí. Je mezi nimi i 18letá studentka

Autor: ČTK, bud - 
3. července 2016
05:00

Život 20 nevinných civilistů si vyžádal páteční útok teroristů na restauraci v bangladéšské metropoli Dháce. Většinu z nich tvoří cizinci, hlavně Italové a Japonci. Češi podle ministerstva zahraničí mezi oběťmi nejsou. K útoku se přihlásil Islámský stát, který do Evropy vzkázal, že její obyvatelé nejsou v bezpečí.

Mezi mrtvými je podle všeho deset Italů a také sedm Japonců. Mezi oběťmi je rovněž 18letá Indka. Zbývající mrtví z řad civilistů jsou pravděpodobně Bangladéšané. Mluvčí českého ministerstva zahraničí Irena Valentová v sobotu sdělila, že mezi oběťmi nebyli žádní Češi.

K útoku se přihlásila organizace Islámský stát. Podle svědků útočníci při tom provolávali známé heslo „Bůh je veliký“, které obvykle používají islamističtí atentátníci při teroristických útocích.

ISIS dokonce zveřejnil fotografie pěti svých útočníků a doprovodil je slovy: „Ať lidé z křižáckých zemí (státy v Evropě, které se spojily proti Islámskému státu, pozn. red.) vědí, že nebudou v bezpečí do té doby, dokud budou jejich letadla zabíjet muslimy.“

ISIS zveřejnil fotografie svých bojovníků a pohrozil smrtí Evropanům. ISIS zveřejnil fotografie svých bojovníků a pohrozil smrtí Evropanům. | archiv CNC

Do záchranné operace bylo nasazeno přes sto policistů a vojáků a na místě bylo několik obrněných vozidel.

Bangladéšský generál Ašraf Čaudhrí řekl, že většinu obětí útočníci podřezali. Tito lidé zemřeli už v pátek během přepadení restaurace. Potvrdil rovněž, že šest ozbrojenců dnes bezpečnostní síly zabily při osvobozování zbylých rukojmí, a dodal, že jednoho se jim podařilo zadržet živého. Armáda a policie nyní ještě pátrají po možných dalších extremistech, kteří mohli uprchnout a ukrývají se.

Při přestřelce zemřeli policisté

K obětem na životech patří ještě dva policisté, kteří zahynuli už v pátek při prudké přestřelce, která se strhla s útočníky krátce po přepadení kavárny.

Bangladéšská premiérka Šajch Hasína Vadžídová v dnešní reakci zločin odsoudila. Zároveň oznámila rozhodný boj proti teroristickým útokům, které sužují Bangladéš, a vyzvala lid, aby se k tomuto boji přidal. Vysoký představitel jednotky rychlého nasazení podplukovník Muhammad Masúd již dříve sdělil, že bezpečnostní síly dnes zachránily 13 rukojmích, mezi nimiž jsou tři cizinci. Jde o dva Srílančany a jednoho Japonce, který utrpěl střelné zranění.

Podívejte se na fotografie obětí. Byli mezi nimi i mladí studenti.

maledivy2016 ( 3. července 2016 23:24 )

Mrtvej muslim, dobrej muslim!

maledivy2016 ( 3. července 2016 23:21 )

Ty ale řádný debil!

naidka ( 3. července 2016 18:34 )

To v každém případě.

lesnismes ( 3. července 2016 18:21 )

Rozhodne lepsi nez spoluzit s vama.

reknirmareno ( 3. července 2016 18:15 )

Kecy v peci,pritelicku. Pred WTC je podporovala,financne i vojensky.

Zobrazit celou diskusi