Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Kdo zabere místo, zemře.“ V žaláři hrůzy se o jedno WC dělí 130 lidí

Autor: štš, mb - 
31. července 2016
19:00

I středověká káznice působí ve srovnání s tímto kriminálem jako solidní hotel. Vězení Quezon ve filipínské Manile totiž platí za nejvíce přeplněné na světě. V 60 let staré rozpadající se budově určené pro necelých 800 trestanců se jich tísní 3800.

Sehnat si vlastní postel je nemožné, místa je tak málo, že vězni spí na zemi, na schodech nebo na venkovním betonovém dvorku – bez ohledu na počasí. I tak se musí ve spánku střídat.

„Když někomu zaberete místo, jednoduše vás zabije. Smrt je tam na denním pořádku,“ vzpomíná Raymund Narag, který si v Quezonu „odkroutil“ sedm let. „Vězení je navíc v havarijním stavu, bují tam plísně a infekce,“ dodává Narag.

„Hodně lidí se tu zbláznilo, už nedokážou normálně myslet,“ prozradil pak nejdéle sedící vězeň Mario Dimaculangan.

Plíseň, infekce a spánek na směny v děsivém žaláři: 3800 muklů v base pro 800 lidí. Zabrané místo = smrt. Plíseň, infekce a spánek na směny v děsivém žaláři: 3800 muklů v base pro 800 lidí. Zabrané místo = smrt. | Profimedia.cz

Zoufalé hygienické podmínky dokládá fakt, že o jednu toaletu se tu dělí 130 lidí. WC je přitom často v zoufalém stavu a okolí zamořuje nesnesitelný puch.

Šílené podmínky filipínského vězeňského systému se nejspíše ještě zhorší. Nově zvolený filipínský prezident Rodrigo Duterte (71) totiž vyhlásil zločinu válku a vyzval k nekompromisnímu postoji vůči drogovým dealerům.

Ti drogoví dealeři, kteří neskončí ve vězení, by dle prezidenta mohli být klidně zabiti. Občanům pak slíbil, že za vraždu drogových dealerů nebudou souzeni, ale „dostanou medaili“.

merry255 ( 1. srpna 2016 13:11 )

a ty sa vyjadruj k teme alebo drz hubu

merry255 ( 1. srpna 2016 10:29 )

presne do teto basy by som poslala Breivika. Potom by sa mohol stazovat na "neludske podmienky"

tendertouch ( 1. srpna 2016 08:11 )

To je ale správně. Kriminál není za odměnu ale za trest. A za peníze daňových poplatníků, takže by měli minimálně ujídat z krajíce, na který si nevydělali. Doufám, že se u nás poučí a již nebudou zvelebovat naše kriminály na základě nějaké stížnosti kriminálníků.

vihor ( 1. srpna 2016 05:02 )

Na Filipínách je totiž velký podíl šedé resp. černé ekonomiky, protože tam se normální prací uživíte jen obtížně. Čili všechno je to jenom o tom, kdo má ty správné kontakty, kdo v tom umí chodit, atd. Tam nic nefunguje normálně, ani běžné úřední úkony, které se nám v Evropě zdají samozřejmé. A najmout si právníka je jenom pro opravdu bohaté, protože právník tam stojí víc než u našich západních sousedů. A účtuje si za každý nesmysl a předem. Všechno je to tam jenom o penězích a korupci. Taková je realita.

vihor ( 1. srpna 2016 04:58 )

Filipíny jsou rozvojová země a právo tam platí jenom pro bohaté. Soudě dle obrázků jsou ti vězni většinou jen pěšáci velkých bosů, kteří se do vězení nikdy nedostanou. Jakmile tam máte dost peněz, uplatíte kohokoli. Tihle chudáci jsou povětšinou jenom zoufalci, kteří kvůli chudobě kývli na pochybnou nabídku nějakého šéfa a dostali se do léčky. A nemají dost peněz na to, aby se z toho dostali, resp. zkorumpovali patřičné úředníky.

Zobrazit celou diskusi