Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Migranti v Bělé se vyzbrojili kovovými tyčemi. Zkušeli vyrobit i meče

Autor: Zuzana Štíchová - 
5. listopadu 2015
21:20

V kritizovaném uprchlickém zařízení v Bělé-Jezové se ve čtvrtek „netrhly dveře“. Na vizitu přijel ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) s početnou družinou, ve které nechyběli diplomaté ze západních zemí. Migranti si přímo na místě stěžovali, že ostnatý drát jim stojí v cestě do vysněného Německa a že jsou tu jak ve vězení. Chovanec kritiku odmítal s tím, že podmínky jsou tu dobré. A diplomaté? Ti raději diplomaticky drželi jazyk za zuby.

„Není to tady mučírna,“ prohlásil Chovanec ještě předtím, než vůbec vstoupil dovnitř. Dodal, že podmínky v Česku jsou lepší než v jiných státech EU. S ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou (ČSSD) se pak vydal na debatu se zaměstnanci, kteří se o uprchlíky starají.

Personál v Bělé se proti kritice ostře ohrazoval a dokonce ukázal, jaké zbraně si na ně uprchlíci vyrobili. Třeba kovové tyče s jedním koncem obaleným například v igelitu - na způsob rukojeti meče. Napjatá atmosféra ale už podle zaměstnanců z Bělé dávno zmizela.

„Kapacita tady byla přeplněná, tak jsme stíhali poskytovat jen ten základní servis – ubytování, hygienu, čisté prádlo,“ komentoval jeden z pracovníků kritiku. „Teď už je možnost ty ubytovny i rekonstruovat. Je třeba říct, že jejich sociální a pracovní návyky jsou velmi odlišné. Oni z principu odmítají,“ dodal s tím, že kritika ombudsmanky Šabatové ho uráží. „Děláme, co můžeme,“ poznamenal.

„Já s jejich dětmi jezdím na krásné výlety, minimálně čtyřikrát až pětkrát do měsíce. Musí mi je oficiálně svěřit a té důvěry si cením. Paní ombudsmanka tu strávila tři a půl hodiny, tak z toho udělala takovouhle negativní kampaň,“ dodává žena, která s dětmi pracuje už 20 let.

Afghánec chce jít prodávat do Německa

Třiadvacetiletý Afghánec Nazari je v Bělé už téměř tři měsíce a vadí mu, že je jako ve vězení. Podmínky se podle něj zlepšily v poslední době, hlavně poslední týden. „Přijeli jsme z Maďarska a chceme do Německa. Já mám v Německu a Nizozemsku rodinu, mají pro mě práci. Pravděpodobně budu pracovat v nějakém obchodě,“ stěžuje si a dodává, že není žádný kriminálník.

V Afghánistánu studoval na vysoké škole, ale necítil se bezpečně. „Chtěli mě zabít, tak jsem musel utéct. Ještě před týdnem tu byly jiné podmínky, zlepšilo se to,“ okomentoval pokrok.

Na zpověď mladého Afghánce Nazariho se podívejte ve videu, stejně jako na komentář ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové:

Video Komentář ministryně Michaely Marksové (ČSSD) a zpověď 23-letého Afghánce, který je v Bělé prý už více než 2 měsíce... - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Ústav v Bělé kritizovala dříve ombudsmanka Anna Šabatová. „Já nedokážu posoudit, co paní ombudsmanka viděla a co ne. Podle mě je třeba zaměstnancům poděkovat, i když to samozřejmě není ideální,“ řekla k situaci dětí v Bělé-Jezové ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). „Já mám tu hranici asi někde jinde. Já jsem vyrůstala na příbězích z holokaustu a tady se nic neděje. Není to ideální, ale je tu teplo a bezpečí,“ dodala.

Podobný názor má i ministr Chovanec. „Stěžují si proto, že tu nechtějí být, pokračovat na své cestě dál do Evropy. Takhle jsme to vyřešili my i Slovensko, jiné země jen utvořily koridory směrem na Německo. Bavoři ale už říkají, že pokud se ten proud do GER nezastaví, že jsou připraveni to technicky řešit. Já si nedokážu představit, že budeme stavět ploty vprostřed Evropy,“ okomentoval situaci.

Diplomat: Kritiku jsem četl, chybí mi srovnání

Česko se podle Chovance nemá za co stydět. „Nově je vybavujeme ještě 400 korunami a potravinovým balíčkem, aby mohli opustit Českou republiku, například si koupit jízdenku,“ uzavřel ministr vnitra.

Kromě Šabatové se ale do Česka opřel i Vysoký komisař OSN pro uprchlíky. Právě kvůli tomu se do Bělé přijela podívat asi desítka diplomatů. O dojmy se ale příliš dělit nechtěli. „Nikdy dřív jsem tady nebyl, takže nemohu srovnávat. Samozřejmě ale vítáme tu možnost se tady porozhlédnout. Četl jsem tu kritickou zprávu OSN, ale skutečně to nemohu porovnat,“ řekl jeden z diplomatů, který si nepřál být jmenován.