Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Diplomaté se vzbouřili proti Obamovi: „Chceme zničit Asada,“ vzkazují

Autor: ČTK, tmp - 
17. června 2016
06:37

Desítky činitelů amerického ministerstva zahraničí vyzvaly k cíleným úderům proti jednotkám syrského prezidenta Bašára Asada, které by vedly k jeho urychlenému odstranění. Diplomaté nejsou spokojeni se současnou strategií prezidenta Baracka Obamy, která se soustředí na údery proti islámským extremistům, Asad však zůstává bez větších potíží u moci, což podle nich protahuje konflikt.

Podle listu The Wall Street Journal podepsalo více než 50 představitelů americké diplomacie, mezi nimi i její špičky, interní dokument ministerstva ostře kritizující současnou americkou politiku v Sýrii. Text vyzývá k cílené vojenské akci proti Asadovi, který podle podepsaných činitelů profituje z nefunkčního příměří dojednaného USA a Ruskem a dobývá zpět některá území dříve ovládnutá povstalci.

Interní dokumenty kritické k oficiální politice nejsou podle médií na americkém ministerstvu zahraničí nijak výjimečné, tak silnou podporu však získávají málokdy. „Tohle je ohromující počet,“ řekl agentuře Reuters bývalý velvyslanec USA v Sýrii Robert Ford, který v roce 2014 rezignoval kvůli nesouhlasu s politikou Washingtonu a nyní je nezávislým expertem.

Ministerstvo zahraničí již v minulosti navrhovalo ráznější přístup k řešení syrské krize, než je ten Obamův soustředěný na letecké údery proti organizaci Islámský stát. Tehdejší ministryně Hillary Clintonová v roce 2012 navrhovala vyzbrojit a vycvičit rebely k boji proti Asadovi, což u šéfa Bílého domu neuspělo.

joudajoudovy ( 17. června 2016 11:35 )

pouze saskarna pro svet. korporace uz davno maji naplanovane cile kam vtrhnou a kolik vydelaji. obama je stejny jako rodinka bushu a tez bude odchazet s krvi na rukach.

marais ( 17. června 2016 11:20 )

Proč o osudu Asáda rozhodují nějací diplomaté? ON je přece president Sýrie a ne jejich ! KADÁFÍHO zlikvidovali a stejně se v Libyii zabíjí už 6 let.

1pepan ( 17. června 2016 10:17 )

Asad s Putinem účinně bojují proti teroristům is a to se americkým kur.vám nelíbí. Putin by jim měl dloubnout do Yellowstonu a bude klid...

tgbg ( 17. června 2016 08:25 )

Na to jste přišli brzo. Asad a Putler jsou největšími vrahy a nacisty dneška.

Zobrazit celou diskusi