Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Žena orlandského zabijáka o útoku věděla. Do klubu ho dříve zavezla na obhlídku

Autor: ČTK, mib - 
15. června 2016
07:15

Američtí policisté vyšetřují nedělní masakr v orlandském gay klubu, při kterém Omar Mateen zabil 49 lidí. Dosud nezveřejnili motiv činu, z informací ovšem vyplývá, že manželka Mateena Noor Salmanová o útocích věděla. Zdroje z vyšetřování agentuře Reuters sdělily, že úřady svolaly federální porotu a chtějí Salmanovou ještě ve středu obvinit jako spoluviníka na jednom z nejhorších případů střelby v historii USA. 

Televize Fox News s odkazem na zdroje z Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) uvedla, že státní zástupci žádají velkou porotu, aby obvinila Salmanovou ze spoluviny na 49 vraždách a 53 pokusech o vraždu, neinformování policie o chystaném útoku a lhaní federálním agentům.

Mateenova žena Noor Salmanová se podle televize NBC pokoušela svého muže od útoku odradit. Byla údajně u toho, když si Mateen kupoval náboje a pouzdro na pistoli. Také FBI řekla, že jednou svého manžela do orlandského klubu Pulse zavezla, protože si to tam chtěl obhlédnout.

Policisté vyšetřující nedělní útok dosud nezveřejnili motiv činu. Omarův otec Seddique vylučuje, že by za synovým útokem byl radikální islám. Před činem měl Mateen svého otce navštívit. Ten uvedl, že si na jeho chování ničeho nevšiml. 

Problém s vlastní sexuální orientací

Jeden z Omarových známých popsal, že za útokem může být problém se sexuální orientací, útočníka znal totiž jako častého návštěvníka podniku v Orlandu na Floridě. Skutečnost, že Omar navštěvoval klub často, potvrdilo několik svědků. Podle médií přitom bydlel od podniku asi dvě hodiny jízdy autem. Jim Van Horn, který střelce z klubu znal, se domnívá, že Omar se neúspěšně snažil vyrovnat s vlastní homosexualitou, což vyústilo v krveprolití. Podle Van Horna tedy nevraždil pod vlivem radikálního islámu. 

Mateenův otec Seddique po masakru zveřejnil na Facebooku video, ve kterém vyjadřuje nad činem lítost a zároveň se podivuje nad tím, že se Omar rozhodl zakročit proti homosexuálům, neboť jejich potrestání je na Bohu, a nikoli na jeho služebnících. Toto není jediný sporný komentář, který Omarův otec na internetu učinil.

Nedělní policejní zásah v orlandském gay klubu trval tři hodiny. Prvním, kdo se Omara pokusil zastavit, byl policista mimo službu Adam Gruler, který si v klubu přivydělává jako ostraha. Neuspěl, nedokázal čelit palebné síle. Krátce poté na místo přijela dvojice policistů. Poté se do akce vložila zásahová jednotka SWAT, která pomocí výbušnin a obrněného vozu prorazila do zdí budovy několik otvorů, aby mohli lidé utéct. Při zásahu policisté Omara zastřelili. 

spania ( 15. června 2016 12:49 )

Takže nevinní lidé doplatili na to,že on byl teplej a nedokázal si to přiznat a vyrovnat se s tím.To je tedy síla.A ta jeho žena,co to je za ženskou,když ho to nechala udělat a nikoho nevarovala?Hrozné!

eiben ( 15. června 2016 10:36 )

Takze jako vzdy to s islamem nema nic spolecneho a jen se vyradil kvuli sve orientaci. Vsadim se s kymkoli, ze kdyby to pako nebyl muslim tak by 49 lidi nezavrazdil

Zobrazit celou diskusi