Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

V Orlandu nevraždil IS, odmítl Obama. Opřel se i do Trumpa a jeho zákazu muslimů

Autor: bud, ČTK - 
14. června 2016
20:08

Amerika nemá informaci, že by za nedělním útokem v Orlandu stála organizovaná skupina. Po zasedání Rady národní bezpečnosti USA to prohlásil prezident Barack Obama. Pachatelem je podle něj muž poznamenaný extremistickými informacemi z internetu. Obama se v analýze bezpečnostní situace USA nevyhnul důrazné kritice republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa.

Americké úřady už předešly mnoha útokům a zachránily mnoho životů, nikdy jim nemůžeme dost poděkovat, uvedl prezident. „Všemožně usilujeme o to, abychom podobným útokům předešli, ale osamělé útočníky je velmi obtížné nalézt,“ dodal.

Chceme-li chránit USA před domácími extremisty, musíme zabránit budoucím vrahům v přístupu k válečným zbraním. Lidé, kteří nesmějí vstoupit do dopravního letadla, by neměli mít ani právo koupit zbraň. Zákon o zákazu útočných zbraní by měl znovu vstoupit v platnost, konstatoval. Zákon, jehož platnost vypršela v roce 2004, nebyl prodloužen hlavně kvůli odporu republikánských poslanců.

Obama: Zabili jsme 120 vůdců ISIS

Úkolem USA podle Obamy zůstává soustředit se na zničení Islámského státu (IS). „Je to úkol těžký, ale dosahujeme pokroku,“ řekl prezident. „Vyřadili jsme na 120 vůdců ISIS, v Iráku tato organizace ztratila téměř polovinu území, které původně kontrolovala. IS je fakticky odříznut od mezinárodního finančního systému. Proud bojovníků z ciziny, a to i z USA, do Sýrie, výrazně poklesl,“ prohlásil.

USA se v Iráku snaží podpořit stabilitu země tak, aby se Islámský stát nemohl vrátit. Pokud jde o Sýrii, pak zastavení bojů v této zemi je klíčem k boji proti IS. USA budou dál usilovat o ukončení syrské občanské války politickými prostředky. Půdu pod nohama ztrácí ISIS i v Libyi, zdůraznil Obama.

Otevřená kritika Trumpa

Šéf Bílého domu kritizoval záměr republikánského prezidentského kandidáta Trumpa zakázat vstup muslimů do USA. Tato vyjádření bezpečnost neposílí a zrazují hodnoty, za nimiž Amerika stojí. „Takovou Ameriku nechceme, žádné kontroly náboženského vyznání nezavedeme,“ řekl.

Obama rovněž komentoval Trumpovy výtky, že nenazývá extremisty pravým jménem, pokud se vyhýbá označení „islámští teroristé“. Bílý dům toto označení neužívá, aby nekriminalizoval celou islámskou komunitu. Volí nejčastěji termín „islamisté“ nebo „teroristé“.

Ozbrojenci ISIS nejsou náboženskými bojovníky, ale bandity a zloději. „Nedopustím, aby teroristé vyhráli,“ řekl závěrem americký prezident.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Nezadat ( 21. června 2016 11:12 )

Máte pravdu,jak může vládnout světu když její starej musel chodit za Lewinskou.Neudělala nic dobrého pro vlastního muže a jak by potom mohla pro lid udělat něco dobře.

Nezadat ( 21. června 2016 11:08 )

Nějak nám bledne negr hrůzou,že Tramp vyhraje a ty barevný *** chce vyhnat.

anno ( 14. června 2016 23:40 )

Barak Obama je Muslim po otci, podporuje ISstát, před týdnem blahopřál Všem Muslimům ke svátku Ramadánu!!!!

andorea ( 14. června 2016 21:31 )

Je mi úplně ukradené, co říká nějaký Obama...

Zobrazit celou diskusi