Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Jozef odpojil syna (†24) od přístrojů: Chtěl jsem ho zachránit, brání se

Jozef odpojil svého syna Dominika (†24) od přístrojů. Chtěl jsem ho zachránit, bránil se u soudu.
Jozef odpojil svého syna Dominika (†24) od přístrojů. Chtěl jsem ho zachránit, bránil se u soudu.  (Autor: TV JOJ/Profimedia)
Autor: lm - 
14. června 2016
21:23

Odpojil vážně nemocného syna od přístrojů a ten zemřel. Jozef Andrej z Popradu se před soudem zpovídá z vraždy vlastního dítěte. Muž tvrdí, že syna nechtěl zabít, ba naopak ho chtěl zachránit.

K tragickému incidentu došlo loni v září. Dominik (†24) prodělal v osmém měsíci po narození mozkovou obrnu a měl vážně poškozený mozek. Při životě ho držely jen přístroje. Ty měl jeho otec odpojit v době, kdy jeho manželka byla po zhroucení hospitalizovaná na psychiatrii. Dominik se následně kvůli nedostatku kyslíku udusil.

Jozef měl po příjezdu záchranářů přiznat, že vzduchovou ventilaci odpojil úmyslně. Prokuratura ho následně obvinila z vraždy, za což mu hrozí trest odnětí svobody až na 25 let. Jozef se ale u soudu brání, že svého syna v žádném případě zabít nechtěl.

„Byl jsem na toaletě, a když jsem se vrátil do pokoje, viděl jsem, že Dominik je celý modrý a má obrácené oči směrem nahoru. Byl v kómatu. Hned jsem se ho snažil oživit. Podnikl jsem různé způsoby, jak mu pomoci, ale bohužel nepodařilo se mi to,“ uvedl po serveru Čas.sk muž, který je stále ve vyšetřovací vazbě. „Tady před Bohem prohlašuji, že je to pravda. Svého syna jsem miloval,“ dodal.

Jozef u soudu popsal, jak se o svého 24letého syna staral 24 hodin denně a nikdy ho nic podobného nenapadlo. „Když jednou Dominik kvůli zdravotnímu stavu skončil na ARO, tak se mě tam ptali, jestli ho chci udržovat při životě. Nešlo mi do hlavy, jak se někdo takto může ptát,“ vysvětlil.

U soudu rovněž vypovídala manželka Renáta, která uvedla, že v době tragédie byla hospitalizovaná na psychiatrii. „Druhý syn Boris mi během návštěvy řekl, že otec se nestará. A už dlouho pořádně nejedl. V den, kdy Dominik zemřel, mi Boris zavolal, že otec zabil Dominika,“ sdělila.

Soud s Jozefem bude pokračovat celý týden.

djaba ( 15. června 2016 14:01 )

 Rozumný soudce by takový případ odložil .

levandulova ( 15. června 2016 10:46 )

Teda tragedii si predstavuju jinak, nez jako prestat trapit nekoho, kdo je 24 let na pristrojich. Soucasna medicina je obcas uplne padla na hlavu, kontraproduktivni.

Zobrazit celou diskusi