Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Odborník na eutanazii šokuje: Berme lidem, kteří chtějí zemřít, orgány zaživa

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek  (Autor: www.profimedia.cz)
Autor: lm - 
31. března 2016
19:55

Chcete umřít? Pak nám nejdříve dejte vaše orgány! S tímto nápadem přišel belgický lékařský výzkumný pracovník Jan Bollen. Podle něj by se lidem, kteří chtějí podstoupit eutanazii a zároveň darovat orgány, měly orgány brát ještě zaživa!

Eutanazie, tedy usmrcení na žádost pacienta, je legální jen ve třech evropských zemích – Nizozemsku, Lucembursku a Belgii. Lékařský badatel z poslední jmenované země teď přišel se šokujícím návrhem.

Jan Bollen otiskl v akademickém odborném časopise Journal of Medical Ethics (Žurnál lékařské etiky) článek, ve kterém navrhuje, aby se takovým pacientům odebíraly orgány ještě zaživa. Lidem, kteří chtějí umřít a zároveň darovat orgány, by podle něj měla být v nemocnici podána sedativa a posléze vyoperovány orgány, které jsou vhodné pro transplantace. Smrt by tedy nastala až v důsledku odstranění životně důležitých orgánů.

Momentálně je odebrání orgánů možné až po smrti pacienta, což má podle Bollena na orgány neblahý vliv a jejich kvalita se může rapidně snížit. Tento krok by tak podle odborníka zvýšil šance na úspěšné transplantace.

Bollen si za svá slova vysloužil tvrdou kritiku ze strany odpůrců eutanazie. Podle nich by lékaři mohli být motivováni k tomu, aby svým pacientům neradili to, co by bylo v jejich nejlepším zájmu.



Pindruse ( 29. listopadu 2016 20:26 )

myslím si že na tom není nic tak hrozného,lidé chtějí stejně umřít,tak se uspí a orgány se jim odeberou,já bych byla pro,orgány se můžou i uskladnit pro členy rodiny,pokud si to budou přát,třeba se jim to v budoucnosti bude hodit,dnes už dokáží robotické přístroje každý orgán udržet při životě aniž by byl v těle člověka

djaba ( 1. dubna 2016 10:15 )

 Jak může existovat odborník na eutanazii , to znamená že ji provádí ?

deratizator ( 31. března 2016 20:46 )

A tak je to spravne, tak to ma byt!

Zobrazit celou diskusi