Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zdravá důchodkyně podstoupila eutanazii. Nechtěla být přítěží pro děti

Autor: mb - 
5. srpna 2015
09:30

Britka Gill Pharaoh (†75) si za pomoci lékařů vzala život na klinice ve Švýcarsku. Přestože důchodkyně byla i přes svůj vysoký věk naprosto zdravá, k nezvratnému kroku se rozhodla kvůli strachu z utrpení. Také ji děsila představa, že bude zátěží pro své děti.

„Stáří není žádná sranda. Do svých 70 let jsem měla dostatek energie, abych prováděla jakoukoliv aktivitu, kterou si usmyslím. Teď je mi 75, vypadám na svůj věk dobře a neberu žádné léky. Jenže už nemůžu chodit na dlouhé vycházky po Londýně. 15 minut práce na zahradě mě vyčerpá, musím pak spát na pohovce. Taky už si tolik neužívám karneval Notting Hill a Gay Pride, které jsem tak milovala. Zalíbení už nenalézám ani v pozdních večírcích s mnoha pozvanými hosty. A hlavně – představa, že budu v budoucnu potřebovat pomoc od svých dětí, mě naprosto děsí,“ sepsala ve svém posledním příspěvku na blog důchodkyně, proč se rozhodla skoncovat se životem.

Setkání s utrpením

Gill Pharaoh si sice užívala důchodu v pětipokojovém londýnském domku za 1,7 milionu liber (zhruba 65 milionů korun), ale v práci přicházela do styku s utrpením. Pracovala totiž jako zdravotní sestra a se smrtí se tak setkávala téměř denně.

„Celý svůj život jsem se starala o lidi, kteří jsou staří. Nechci, aby si mě má rodina a přátelé pamatovali jako starou třesoucí se babičku, která se šourá ulicí a musí se přitom držet opěry na kolečkách,“ prozradila před smrtí Gill. Navíc svou smrtí chce „ušetřit“ zdravotnímu systému a nepřeje si „blokovat“ v nemocnici postel.

Den smrti

Rozhodnutí Gill skoncovat se životem zarmoutilo její dvě děti, obzvláště těžce zprávu nesla její dcera, která je též zdravotní sestra. I její partner John Southall, který s Gill strávil 25 let života, byl proti asistované sebevraždě. Nakonec prý ale rodina rozhodnutí „přijala“, i když s ním nesouhlasila. Gill Pharaoh si krátce před smrtí dopřála romantickou večeři se svým partnerem Johnem, prošla se historickými uličkami Basileje a na klinice Lifecircle pak vydechla naposledy.

Ochránci života

Organizace bojující proti eutanazii však nad činem Gill vyjádřili zděšení. „Její rozhodnutí jen ilustruje, jaké má britská společnost hodnoty a jak si váží starých lidí. Je to velmi nebezpečný vývoj. Staří lidé se nyní mohou cítit tlačeni do eutanazie jen kvůli tomu, aby nebyli přítěží,“ napsala ve svém prohlášení nadace Péče místo zabíjení.

Britské právo

Spojené království v současnosti nepovoluje eutanazii a Britové, kteří chtějí zemřít, tak nejčastěji jezdí do Švýcarska. Podle odhadů za posledních 7 let takto ve Švýcarsku zemřelo již 250 Britů. Debata o tom, zda a v jaké formě má být eutanazie v Británii povolena, má vášnivé zastánce i odpůrce. Rozhodnutí Gill ovšem nenadchlo ani zastánce eutanazie. „Podporujeme právo na eutanazii, ale pouze pro pacienty, kteří trpí nevyléčitelnou smrtelnou nemocí,“ okomentoval případ mluvčí organizace Důstojnost v umírání.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

bre-burda ( 16. května 2016 21:33 )

V jejím věku se zhostila všech svých povinností víc než dost, ty nemáš právo ji soudit. Pouze ten, k němuž odešla navěky. Možná budete překvapeni, vy moralisti, co vám tam jednou ten nahoře poví. Člověk má právo na důstojný odchod ze života když sám cítí, že už ho naplnil sdostatek! Nemusí se nechat uvrhnout do strádání, utrpení a beznaděje. Vy moralisti jste horší pacholků kata Mydláře. Ti pokaždé, když někoho mučili a ten bolestí omdlel, polili ho studenou vodou, aby se probral a to týrání si "užil" při plném vědomí! Stejné koná dnešní medicína!

irmma ( 14. května 2016 10:19 )

To vypadá spíše jako návod. Proč se začíná najednou o eutanazii psát. Když se nepostarají děti, má se postarat stát. Pro stát je ale levnější dát injekci, než platit lékařskou péči a důchod. V ČR je to naštěstí vražda. Kdo píše takovéto články? Není to na něčí objednávku?

mak ( 1. dubna 2016 13:52 )

 Pěknej sobec ta paní - nemyslela na to, že dětem už nepomůže radou, hlavně vnoučata obrala o babičku a na partnera taky nemyslela, ani trochu, jen "jáí, já, já". Nechat si pomoct také vyžaduje pokoru, a tu paní neměla.

deratizator ( 31. března 2016 20:58 )

 kráva

andorea ( 5. srpna 2015 10:02 )

Být to má matka, tak bych toto rozhodnutí brala jako velký podraz a označení, že jako dcera jsem k ničemu, když je lepší smrt než moje pozdější případná péče o matku.

Zobrazit celou diskusi