Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nemocní lidé si budou moci určit termín smrti. S legální pomocí

Autor: sou, ČTK - 
18. června 2015
12:04

Německá koalice konzervativní CDU/CSU a sociální demokracie (SPD) chce legalizovat asistovanou sebevraždu. Nyní právo sice pomoc při sebevraždě netrestá, ale většina spolkových zemí ji zakázala. Lékařům hrozí za takovou asistenci i zákaz výkonu lékařské praxe.

„Ve výsledku raději lékaři asistenci při sebevraždě odmítají, protože se obávají následků,“ řekla novinářům Carola Reimannová z SPD.

Podle ní to ale není řešení. „Lidé si totiž nechtějí nechat od státu předepisovat, kolik utrpení musí podstoupit, než budou moci zemřít, a chtějí o své smrti rozhodnout sami,“ dodala. Podle nového zákona bude moci lékař nemocnému pacientovi pomoci, pokud u něj bude diagnostikována nemoc, která povede jistě k smrti. Podložit to nemocný bude muset dvěma posudky.

„Zákon zavádí takzvanou výhradu svědomí, takže každý lékař bude mít právo pomoc při sebevraždě odmítnout,“ uvedla Dagmar Wöhrlová z bavorské Křesťanskosociální unie (CSU). Poslanci vládní koalice chtějí pro zákon hledat podporu i u opozičních Zelených a Levice. Očekávají, že by normu mohla schválit velká většina všech parlamentních stran.

Asistovaná sebevražda není eutanazie

Zatímco u eutanazie podává smrtící látku pacientovi jiná osoba, u asistované sebevraždy to chodí jinak. Asistent nemocného zařídí prostor pro sebevraždu a připraví mu jedovatý nápoj. Je u smrti klienta, nápoj ale dotyčný vypije sám. Tato metoda je v Evropě legální ve Švýcarsku. Zavedli ji například i v Kanadě, Kolumbii nebo některé státy USA.

V České republice se eutanazie trestá jako vražda. Asistovaná sebevražda je trestná pro asistujícího jako účast na sebevraždě. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček loni v srpnu řekl, že zastáncem eutanazie není. V Česku se ale už objevily případy, kdy pacienti v nemocnicích umírali i nedobrovolně.

V Česku jde k soudu sestra „smrt“

Česko zatím řeší problém s lékařskými pracovníky, kteří své pacienty poslali na smrt bez jejich vůle. Po heparinovém vrahovi, který si svůj trest za zabíjení pacientů už odpykává, půjde před soud i sestra „smrt“. Ta podle obvinění měla v Lužické nemocnici v Rumburku zabít šest pacientů intenzivní péče.

Sestra si chtěla podle obžaloby ulehčit práci, která ji zmáhala a pacienti ji obtěžovali. Jednalo se o starší lidi, kteří potřebovali neustálou péči. Do krevního oběhu všem podle státního zástupce vpravila draslík. „Čímž vědomě na základě svých odborných znalostí způsobila rozvrat vnitřního prostředí, který měl za následek poruchy srdečního rytmu, takzvanou komorovou tachykardii s následnou zástavou srdeční činnosti a smrt,“ píše státní zástupce v obžalobě. Ženě hrozí až doživotí.