Manželka pacienta za podpory lékařů a šesti z osmi Lambertových sourozenců loni u francouzského soudu prosadila manželovo odpojení od přístrojů. Proti se ale postavili jeho silně katoličtí rodiče a zbylí dva sourozenci, kteří se obrátili s žádostí o pomoc na Evropský soud pro lidská práva. Podle nich není Lambert na konci svého života, ale pouze ochrnutý, a jeho zdravotní stav se může zlepšovat.

Lambertovo poranění mozku je však podle lékařů po automobilové havárii z roku 2008 nevratné. Leží ve vegetativním stavu v nemocnici v Remeši a své okolí údajně nevnímá, jeho zdravotní stav se navíc podle lékařů postupně zhoršuje.

Štrasburský soud dnes tyto závěry francouzské justice a lékařů podpořil. Rozhodl přitom, že zastavení umělé výživy a hydratace pacienta nebude v tomto případě porušením Evropské úmluvy o ochraně lidských práv.

Francouzský zákon z roku 2005 zakazuje aktivní eutanazii, ale umožňuje za určitých podmínek nechat zemřít člověka, jehož stav je podle lékařů beznadějný. Tuto možnost rozšiřuje a upřesňuje návrh nového zákona, který již schválili poslanci a brzy by měli odsouhlasit i senátoři. Vážně nemocní pacienti by například měli mít právo na udržování ve stálém spánku pomocí léků.

Prezident François Hollande se loni vyslovil pro přijetí tohoto nového zákona, který má podle něj umožňovat nevyléčitelně nemocným "ukončit důstojně svůj život".

Dnešní verdikt štrasburského soudu bude nyní zkoumat 46 ostatních členských zemí Rady Evropy. "Může se stát skutečnou právní referencí ke konci života v Evropě," domnívá se francouzský právník a specialista na lidská práva Nicolas Hervieu.

"Necítíme úlevu ani žádnou radost. Jsme jen rádi, že se naplní jeho vůle," uvedla manželka pacienta Rachel, podle které Lambert už před svou nehodou tvrdil, že by nikdy nechtěl přežívat v bezvědomí jen za pomoci přístrojů.

Rozhodnutí evropského soudu, které podpořila jasná většina členů soudu, je konečné a nelze se proti němu odvolat. Rodiče mladého muže však podle jejich advokáta hodlají dál bojovat, především zpochybněním lékařského posudku o zdravotním stavu jejich syna z ledna 2014 a vyžádáním si nového.

"Rozhodnutí soudu je skandální. Zůstaneme po boku Vincenta a budeme dále bojovat," prohlásila k dnešnímu verdiktu matka Viviane Lambertová. "Bojujeme, aby nevinný člověk nebyl odsouzen k smrti," dodal její advokát Jérôme Triomphe.

Odpůrci postoje justice vůči Lambertovi a kritici nového zákona ve Francii vidí v těchto krocích přípravu na povolení eutanazie v zemi. Většina Francouzů ale ve všech nedávných průzkumech podporuje legalizaci eutanazie, tedy usmrcení vážně nemocného pacienta na jeho žádost.

Eutanazie je nyní v Evropě legální jen v Nizozemsku, Belgii a Lucembursku. Ale některé jiné země povolují či tolerují určité formy pomoci k dobrovolnému úmrtí. Ve Švýcarsku je dokonce legální sebevražda za lékařské asistence.

V Česku je usmrcení na žádost, tedy se svolením poškozeného, z hlediska českého trestního práva nedovolené a je posuzováno jako vražda.