Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

První eutanazie kvůli depresi: Laura (24) chtěla zemřít už jako dítě

Autor: mb - 
8. července 2015
14:25

Psychicky se trápí, a tak se rozhodla, že chce dobrovolně skončit se životem. Dívka z Belgie trpící chronickou depresí k tomu chce využít kontroverzní eutanazii, kterou běžně lékaři volí v případech, kdy mají pacienti velké bolesti, selhává nebo není žádná léčba. 

Veřejnost ji zná jen jako Lauru (24). Miluje dobrou kávu, divadlo a má i přátele. Přesto si přeje zemřít! Myšlenky na smrt ji prý pronásledují od dětství, které neměla zrovna lehké. Matka těhotenství neplánovala a otec hodně pil, malá Laura nakonec vyrůstala u prarodičů. „I kdybych vyrůstala ve stabilní, šťastné rodině, stejně bych si přála zemřít,“ je přesvědčena Laura.

Smrt jako únik

Laura už se v životě několikrát pokusila o sebevraždu a také se sebepoškozuje. V současné době se léčí na psychiatrické klinice, ale chuť k životu nemá: „Smrt pro mě není volba. Kdybych si mohla vybrat, tak si vyberu ‚snesitelný život‘, ale celý život mě pronásledují myšlenky na sebevraždu,“ vysvětluje Laura.

Zemře v létě?

Přestože si Laura přeje zemřít, zároveň nechce ublížit svým nejbližším a přiznává, že je to obzvláště těžké pro její mámu a prarodiče. „Nechci nikomu ublížit. Tato myšlenka mě zatím vždy zastavila…“ říká dívka. Pokud k eutanazii opravdu dojde, bude to již během tohoto léta a bude to podle všeho první případ, kdy ji lékaři provedou na základě psychické diagnózy. Podle belgického deníku De Morgen už lékaři vyslovili souhlas.

(Ne)milosrdná smrt

Ačkoliv je eutanazie označována jako „milosrdná smrt“, v Belgii se jedná stále o kontroverzní téma. V době legalizace eutanazie se o ní mluvilo jako o výjimečném řešení, ale dnes tímto způsobem v Belgii zemře zhruba 1400 lidí ročně.

Studie v prestižním lékařském časopise Journal of Medical Ethics navíc zjistila, že některé pacienty doktoři zabijí bez souhlasu příbuzných nebo pacientů samotných! Nemocní například trpěli stařeckou demencí nebo byli v kómatu. Minulý rok byl na vlastní přání eutanazií usmrcen transsexuál Nancy Verhelst (†44), u kterého se nezdařila změna pohlaví.

Belgie byla v roce 2002 po Nizozemí druhou zemí světa, kde byla eutanazie povolena. Před těmito zeměmi eutanazii povolovalo jen nacistické Německo... Belgie navíc v roce 2013 schválila novelu zákona, která umožňuje podstoupit eutanazii už i dětem.

andorea ( 8. července 2015 14:32 )

U psychických diagnóz je to víc než ošemetné. Pokud by opravdu tak chtěla zemřít, tak už sebevraždu spáchala a neohlížela se na matku a prarodiče.

Zobrazit celou diskusi