Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zemřela nejstarší žena světa, bylo jí 116 let. Celý život pomáhala lidem

Susannah Mushatt Jonesová zemřela ve věku 116 let.
Susannah Mushatt Jonesová zemřela ve věku 116 let.  (Autor: ČTK/AP Photo/Richard Drew)
Autor: bud, ČTK - 
13. května 2016
09:38

Ve věku neuvěřitelných 116 let zemřela Susannah Mushatt Jonesová, považovaná za nejstaršího člověka světa. Narodila se na konci 19. století a téměř celý život věnovala pomoci druhým. Posledních 30 let žila v domově pro seniory v americkém New Yorku.

Susannah, které nejbližší přezdívali Miss Susie, se narodila v zemědělském městečku Montgomery v Alabamě 6. července 1899. Měla deset sourozenců a chodila do speciální školy pro černošky. Po absolvování střední školy v roce 1922 pomáhala rodině v zemědělství, ale po roce z domu odešla a začala pracovat jako chůva. Odjela do New Jersey a později do New Yorku.

Přestože Jonesová neměla vlastní děti a provdaná byla jenom několik let, děti velmi milovala a nejrůznějším způsobem jim pomáhala. Příbuzní její dlouhověkost spojovali s obětavostí vůči ostatním a láskou k rodině.

Po přestěhování do New Yorku Jonesová pomáhala založit stipendijní fond pro mladé černošky, aby mohly studovat na vyšších školách. Až do svých 106 let pomáhala i v pečovatelském domě, kde žila.

Jako nejstarší osoba světa byla v Guinnessově knize rekordů zaregistrována loni po smrti Japonky Misao Okawaové, která se dožila 117 let. Po Jonesové je nyní za nejstarší osobu světa považovaná Emma Moranová z Itálie, jíž je 116 let.

Nejstarší žena světa zemřela ve věku 116 let. Nejstarší žena světa zemřela ve věku 116 let. | ČTK/AP Photo/Richard Drew

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi