Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Následky výbuchu Černobylu: Jaderné hřiby, dvouhlavá zvěř!

Autor: Štěpán Šimůnek, František Prachař - 
27. dubna 2016
21:57

Před 30 lety vynesl výbuch a následný požár čtvrtého reaktoru v Černobylu do ovzduší obří množství částic kontaminovaných radiací. Jaký to mělo – a dodnes má – dopad na okolní přírodu?

Jedním ze symbolů černobylské katastrofy se stal tzv. Rudý les asi 2 km od zničeného reaktoru. Radioaktivní spad tam zasáhl 40 hektarů, jehličí tamních borovic se zbarvilo dorezava a opadalo.

Stromy doslova svítily, jak dřevo reagovalo s radioaktivními látkami. »Rudý« les je dodnes jedním z nejkontaminovanějších míst světa a vstup do něj je zakázán. Tehdy se tu pomátla i živočišná říše.

Na konci 80. let se rodila řada zmutovaných zvířat – zejména se dvěma hlavami či vícero končetinami. „Většinou šlo o jednovaječná dvojčata, která se vlivem radioaktivity nerozdělila,“ vysvětluje profesor genetiky Vjačeslav Konovalov, jenž vlastní rozsáhlou sbírku takových mutantů.

 Ač se dnes příroda v okolí elektrárny zotavuje, a dokonce se tu skvěle daří např. vlkům a hlodavcům, v minulosti se zde objevily případy mutací rostlin a hlavně hub. Ty totiž mají největší schopnost zadržovat cesium, v lesních porostech se navíc radioaktivita zadržuje déle a vyměňuje se mezi vegetací a půdou.

Místní lidé proto houby, ale třeba ani ovoce ze stromů radši nekonzumují, i když jsou často obrovské – to ale hlavně proto, že není, kdo by je sbíral. Stejně jako se neloví ryby v řece Pripjať. Odborníci ale vesměs uklidňují: takové houby a ryby byste museli jíst denně desítky let po kilech, aby významně stouplo riziko vzniku rakoviny...

Video  Zpověď muže, který prý viděl černobylskou příšeru Čupakabru. Co je to zač?  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Legenda, či fakt? Po Černobylu se v ČSSR chodilo na houby s kosou

Dodnes v Česku kolují legendy o tom, jak u nás po havárii rostly obří praváky či bedly s extrémními klobouky, navíc v takovém množství, že se na ně chodilo s kosou. To ale experti vyvracejí. „Není to vědecky doložitelné,“ tvrdí profesor Petr Dvořák z brněnské fakulty veterinární hygieny a ekologie.

„Je fakt, že zvýšená radiace se v houbách objevila, hlavně na Opavsku. Radiace však na jejich růst ani chuť nemá vliv. Po letech navíc vymizela a její stopové množství nemůže ohrozit nikoho. Ani malé děti, ani těhotné,“ ujišťuje.

Video  Mutanti černobyl  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Pořiďte si knihu Zkáza Černobylu. Pořiďte si knihu Zkáza Černobylu. | Blesk

Můžete objednat i pomocí SMS

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru:
CERNOBYL mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi