Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Unikátní záběry Černobylu: Dron natočil sarkofág chránící svět před radiací

Autor: mb - 
8. ledna 2016
10:14

Nad Černobylem se proletěl dron a zachytil stavbu ochranného sarkofágu, který nahradí starý dosluhující. Moderní stavba má být dokončena v roce 2017 a má ochránit svět před 200 tunami radioaktivních materiálů, které ukrývá čtvrtý reaktor elektrárny, kde k výbuchu došlo.

Parametry gigantické stavby jsou impozantní, sarkofág je vysoký 108 metrů a váží 29 tisíc tun. Stavět se začal již v roce 2007 a původně měl být hotov již v letech 2012–2013. Jenže stavbu provázely komplikace i finanční problémy, do projektu Ukrajina, ale hlavně Evropa včetně ČR proinvestovaly několik miliard eur. Unikátní záběry dronu zveřejnila Evropská banka pro obnovu a rozvoj, která se též na financování sarkofágu podílí. Ačkoliv má podle nového plánu vše být hotovo v roce 2017, není zdaleka jisté, že i tento termín bude dodržen.

K výbuchu čtvrtého reaktoru došlo 26. dubna roku 1986, černobylská havárie patří mezi nejhorší jaderné katastrofy v dějinách lidstva. Přestože k výbuchu došlo na území Ukrajiny, nejhůře bylo radiací zasaženo Bělorusko. Zvýšenou míru radiace ale vědci naměřili i ve Skandinávii a dalších evropských zemích včetně Česka.

 

Zobrazit celou diskusi