Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ruský patriarcha Kirill mezi tučňáky. Sloužil mši na Antarktidě

Autor: mb - 
18. února 2016
21:18

Patriarcha Kirill, hlava ruské pravoslavné církve, zavítal na Antarktidu, kde kromě vědců trvale nežijí žádní lidé. Na kontinentu celoročně funguje pouze jediný kostel, pravoslavný chrám sv. Trojice, kde ruský klerik odsloužil bohoslužbu. Návštěvou nehostinného podnebí tak Kirill dosáhl svého druhu prvenství. Žádný takto vysoce postavený duchovní v pravoslavné ani v katolické církvi totiž Antarktidu ještě nenavštívil.

Patriarcha dorazil na Antarktidu letadlem, odlet byl z chilského města Punta Arenas. Ačkoliv hlavním cílem návštěvy byla návštěva chrámu, nemohl se nevyhnout všudypřítomný tučňákům, kteří si dlouhovousého patriarchu se zájmem prohlíželi.

Samotný chrám sv. Trojice se nachází na ostrově krále Jiřího, jen kousek od ruské vědecké základny Bellingshausen. Pravoslavný chrám byl postaven v roce 2004, kam byl dovezen na lodi a zkompletován během 2 měsíců.

Patriarcha Kirill se setkal s vědci a knězem, kteří na ostrově působí a následně odsloužil bohoslužbu za ty, jenž na Antarktidě nalezli smrt. Za posledních dvě stě let na kontinentně zemřelo bezmála tisíc lidí. Nejhorší katastrofou ve 20. století byla letecká nehoda Novozélandských aerolinií, při které zemřelo 257 lidí.

Podle pravoslavného klerika je ale Antarktida „duchovní místo“. „Na světě jsou taková místa, kde není třeba nic říkat ani vysvětlovat. Jsou to místa, která jsou nasycena duchovní energií…Toto je jedno z takových míst,“ prohlásil patriarcha Kirill.

Donedávna existoval na Antarktidě i katolický kostel, ale po skoro 60 letech loni ukončil svou činnost. Katolická církev prohlásila, že zájem o bohoslužby poklesl a posledního kněze stáhla. Pravoslavný chrám sv. Trojice si však na nedostatek návštěvníků stěžovat nemůže. Kromě Rusů ho navštěvují i vědci ostatních národností a tamní kněz už měl dokonce tu čest oddávat zamilovaný pár.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi