Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Na letadlo s papežem útočil laser. Mířil na něj při návštěvě Mexika

Autor: Tadeáš Provazník - 
18. února 2016
08:40

Letadlo společnosti Alitalia, na jehož palubě byl i papež František, čelilo útoku laserového paprsku. O incidentu, který se odehrál během návštěvy Mexika, informovala ve čtvrtek televize CNN. Svatý otec, piloti jeho stroje i další lidé na palubě vyvázli bez zranění. Podobných případů ale přibývá – laser přitom může piloty nejen dezorientovat, ale i poškodit jejich zrak. 

Do ohrožení laserem se může dostat každý. Potvrzuje to případ, který se odehrál na cestě papeže Františka do Mexika. Právě na jeho letadlo mířil poslední zaznamenaný útok, když přistávalo na letišti Beníta Juáreze. Nikdo nebyl naštěstí zraněn. Podobné případy jsou ale čím dále častější. Jen za minulý rok se jich v USA odehrálo téměř pět a půl tisíce.

„Laserové údery jsou stále běžnější v posledních letech, částečně vzhledem k tomu, že jsou ruční lasery stále běžnější a cenově dostupné,“ potvrzuje Federální letecký úřad v USA. V České republice, posléze i Evropě, jsou ale podobné případy výjimečné. Na rozdíl od Spojených států jsou zde podobné doplňky ke zbraním zakázané nebo se mohou prodávat pouze s povolením.

 Pokud se však najde člověk, který se dopustil laserového útoku, hrozí mu v USA vězení a vysoká pokuta. Za ohrožení civilního spoje dotyčnému hrozí pokuta 250 tisíc dolarů (6,25 milionu korun) a vězení až pěti let. Lasery mohou oslepit nebo zranit piloty, kteří jsou v letadle, a tím ohrozit bezpečnost stovek cestujících.

dfghjk ( 18. února 2016 10:08 )

A co ty různé lejzrové megašou, kde silné lejzry září na tisíce lidí? Pokud je to tak nebezpečné, jak se píše v článku, jak to, že už nebyly tisíce lidí zraněny nebo oslepeny a že už dávno se to neřešilo jako obecné ohrožení? Odpovím si sám, protože je to naprostá píč ovina a každý se o tom může přesvědčit, stačí si vzít lejzrové ukazovátko a zkusit udržet stopu na hodně vzdáleném objektu. A že se někomu povede namířit na pilota v letícím letadle, to je tak akorát na soucitný úsměv, protože to si může myslet jen blázen.

Zobrazit celou diskusi