Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Laserový útok na piloty letadla. Místo New Yorku museli zpět do Londýna

Letadlo Virgin Atlantic muselo po laserovém útoku zpět na letiště.
Letadlo Virgin Atlantic muselo po laserovém útoku zpět na letiště.  (Autor: Facebook Virgin Atlantic a laser-shop.cz)
Autor: Tadeáš Provazník - 
15. února 2016
08:34

Letadlo z Londýna do New Yorku se muselo vrátit zpět na letiště Heathrow. Zatím neznámý útočník na piloty svítil laserovým zaměřovačem, který by mohl poškodit i jejich zrak. Není to první podobný útok, díky cenové dostupnosti si zaměřovač v USA může pořídit v zásadě každý. V České republice jsou ale podobné zaměřovače zakázané.

Nikdo z 252 pasažérů a 15 členů posádky Virgin Atlantic nebyl zraněn. Úřady ve spolupráci s policií nyní hledají zdroj zaměřovače, který mířil na letadlo. Pokud se paprsek zamíří přímo do oka člověka, může mu poškodit rohovku a na určitou dobu jej oslepit či dezorientovat.

V USA jsou podobné zaměřovače, které se využívají u vojenských zbraní, povoleny. Nicméně za podobné ohrožení civilního spoje dotyčnému hrozí pokuta 250 tisíc dolarů (6,25 milionu korun) a vězení až pěti let. Podobné incidenty jsou ve Spojených státech amerických v poslední době běžné, naposledy byl zatčen šestadvacetiletý muž na začátku ledna. Bylo mu prokázáno použití laseru nejméně čtyřikrát. V jednom z případů donutil přistát zpravodajskou helikoptéru.

Ženě z Karlovarska hrozí za nedovolené ozbrojování až dva roky

U nás jsou podobné doplňky zakázané. Minulý týden se o tom přesvědčila pětadvacetiletá žena z Merklína na Karlovarsku. Ta chtěla překvapit svého přítele, který má rád zbraně. Zaměřovač si objednala z USA. Celníci jí však na hranicích zásilku zabavili a hrozí jí až dva roky vězení za nedovolené ozbrojování.

Podle zákona o zbraních a střelivu je u nás totiž takový doplněk zbraně zakázaný. Pokud by tedy žena chtěla legálně zaměřovač koupit, musela by požádat o udělení výjimky k nabytí vlastnictví.



Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi