Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Skutečná tvář Ježíše: Placatý nos, kudrny a snědá pleť, tvrdí vědci

Autor: lmk, štš - 
15. prosince 2015
13:38

Ježíš Nazaretský je ústřední postavou křesťanství. Jak ale tento prorok vypadal doopravdy? Umělci ho už po staletí popisují jako bělocha s  blankytně modrýma očima, ostře řezanými rysy a hnědými rovnými vlasy. Podle britských vědců ale vypadal úplně jinak!

Tým forenzních a antropologických expertů v čele s Britem Richardem Neavem tvrdí, že syn Boží byl ve skutečnosti »přičmoudlý« chlapík s kulatou tváří a kudrnami.

Odborníci sestavili Ježíšovu podobu z lebek původních obyvatel, které nalezli archeologové v Jeruzalémě, a Kristovu podobu dotvořili ještě s pomocí jeho vyobrazení z 1. až 3. století, které bylo před lety objeveno v severním Iráku. „Vybrali jsme lebku, o níž jsme přesvědčeni, že dobře reprezentuje populaci, která v té době v oblasti žila,“ uvedl pro britský server MailOnline Neave.

A jak Ježíš podle jejich studie vypadá? Se zažitými představami se dost rozchází! Má tmavou pleť, zakulacený obličej, krátké kudrnaté vlasy a rozplácnutý nos. „Kombinací archeologie a anatomie jsme dosáhli výsledku, který se bezesporu blíží realitě víc než umělecké interpretace,“ vzkázal Neave. „Samozřejmě to není skutečná tvář Ježíše, protože jsme nepracovali s jeho skutečnou lebkou, ale představuje dobrý výchozí bod pro to, jak přehodnotit naše názory na jeho tvář,“ dodal.

Vyobrazení Ježíše jako bělocha s téměř alabastrovou pletí pochází zřejmě ze středověku. Bílá pleť se totiž tehdy jevila jako symbol čistoty. Naopak snědá pleť byla obvykle považována za nekřesťanskou.

donaf ( 15. prosince 2015 20:53 )

Můj Ježíšek je bílej a čert je černej a basta.

smotek22 ( 15. prosince 2015 20:13 )

Žid ze začátku letopočtu nebo Arab ze 7. století budou tak jako tak vypadat podobně a určitě ne jako modrooký týpek s rovnýma vlasama.

rumungro ( 15. prosince 2015 19:18 )

Každá,i sebelépe myšlená idea se dá zneužít.

rumungro ( 15. prosince 2015 19:08 )

Jestli existoval?Nejspíš ano,i muslimové ho považují za významného proroka.Jestli byl boží syn,to ať si každý rozhodne sám.V každým případě jeho hlásání o lásce k bližnímu a milosrdenství,boží je.

babapsi ( 15. prosince 2015 18:06 )

ano, díky, doplnil jste to, já toto vše vím, protože mne to zajímalo, četla jsem všechny výzkumy, které se plátna týkají, takže je to nezpochybněné, ta data 12.nebo 13.st. byla dána tím, že se zkoumala část plátna, která byla dodtečně, při jeho poškození dodána opravami právě v té době, že je uhlík. zkouška nespolehlivá je obecně známo, dále, pokud někdo tvrdí, že byl podoben své matce Panně Marii, tak to může být pravda, ale jsou zde vizionáři (Medžugorie), osobně jsem tam byla, no a něco také viděla, ale o tom nechci psát,. jen to, že vizionáři, kteří skutčně Pannu Marii viděli ji popisovali jako krásnou mladou dívku, dle jejich popisu byl vyhotoven obraz, který je v Medžugorii, je tam krásná mladá dívka, má modré oči a tmavé kudrnaté vlasy. Opravdu moc hezká! Takže nemohla být tak negroidní, jako je zde uvedeno, ...ale začíná dehonestace křesťanstí a začal to zednářský papež František, dnes jsem viděla snímek, kde líbá ruku Rotschildovi (zednář a aktér Bildenbergu), takže je nám jasno !

Zobrazit celou diskusi