Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Obama ocenil klimatickou dohodu, schytal kritiku od republikánů

Autor: ČTK - 
13. prosince 2015
02:09

Americký prezident Barack Obama ocenil jako přesvědčivou a historickou dohodu o omezování emisí skleníkových plynů, která byla přijata v sobotu na pařížské konferenci OSN o ochraně klimatu. Podle něj tato dohoda není dokonalá, ale je nejlepší šancí, jak uchránit planetu od dopadů globálních klimatických změn.

„Dnes mohou být Američané hrdí, protože tato historická dohoda je poctou americkému vedení. V uplynulých sedmi letech se Spojené státy staly celosvětovým vůdcem v boji proti klimatickým změnám,“ konstatoval Obama.

Šéf Bílého domu řekl, že dohoda ukazuje, co je možné, když se svět sjednotí. „Tato dohoda pro nás představuje tu nejlepší šanci uchránit planetu, kterou máme,“ dodal.

Americký prezident ve svém projevu v Bílém domě podotkl, že „žádná dohoda, včetně této, není dokonalá“ a že jednání zahrnující téměř 200 států jsou vždy velkou výzvou.

„I když budou všechny počáteční cíle stanovené v Paříži splněny, budeme mít za sebou pouze část cesty, co se týče snižování hladiny uhlíku v atmosféře,“ konstatoval Obama.

Klimatická konference vyvolala kritiku ze strany republikánů, kteří ovládají Kongres. Varují, že Obamovy závazky snížit emise tepelných elektráren ve Spojených státech připraví tisíce Američanů o práci a zvýší ceny za elektřinu.

„Můžeme čekat, že vláda bude tuto dohodu citovat jako omluvu pro stanovení emisních cílů pro každý sektor americké ekonomiky, nejen pro veřejné služby, ale také pro zpracování ropy, veškerou výrobu, zemědělství a další,“ poznamenal republikánský senátor James Inhofe.

Účastnické státy se v Paříži dohodly, že do konce století udrží globální oteplování výrazně pod dvěma stupni Celsia oproti předindustriálnímu období. Podle dohody mají země představit své národní klimatické cíle snižování emisí skleníkových plynů. Tyto cíle mají být pravidelně monitorovány a státy je budou muset zpřísňovat. Současné závazky, které už předložilo okolo 180 států, totiž deklarovaný cíl zatím zajistit nedokážou. Dohoda také předpokládá, že vyspělé země pomohou těm rozvíjejícím se.

Zobrazit celou diskusi