Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Přátelský „HomObama“: Je prvním prezidentem v časopisu pro homosexuály

Autor: mb - 
11. listopadu 2015
16:19

Prezident Spojených států amerických Barack Obama (54) se objevil na titulní straně časopisu pro homosexuály Out. Stal se tak prvním úřadujícím prezidentem USA, který se nechal zvěčnit v publikaci tohoto druhu.

„Prezident Spojených států je náš spojenec roku… Pomohl nám prosadit rovnoprávnost v manželství a mění Ameriku k lepšímu,“ okomentoval list umístění Baracka Obamy na titulní stranu. Časopis Out se dle svých slov zaměřuje na „gay a lesbické cestování, módu a kulturu“.

Hrdý Obama

Krom toho, že prezident Obama ochotně zapózoval časopisu pro homosexuály, poskytl mu též rozhovor a přiznal se, že LGBT záležitosti jsou velmi důležité pro americkou zahraniční politiku. „Propagace a ochrana lidských práv nehledě na sexuální orientaci nebo genderovou identitu, je fundamentální částí naší zahraniční politiky… Když mluvíme o LGBT otázkách, mluvíme o všeobecných lidských právech,“ prohlásil prezident Obama.Barack Obama je dlouholetým zastáncem homosexuálního hnutí a výraznou měrou se zasadil o to, aby byla v USA uznávána tzv. homosexuální manželství. Letos v červnu těsnou většinou rozhodl Nejvyšší soud Spojených států, že manželství mezi dvěma osobami stejného pohlaví jsou legální.Rozhodnutí vyvolalo nadšení homosexuálních hnutí, ale také silnou negativní odezvu konzervativních kruhů a křesťanských církví. Katolická biskupská konference USA označila rozhodnutí za „tragický omyl“.

Reakce amerických pravoslavných biskupů byla též nekompromisní: „Je nemorální a nespravedlivé, když vláda tvoří zákony, které dávají dvěma lidem stejného pohlaví „právo“ se vzít. Takováto legislativa škodí společnosti a zvláště ohrožuje děti, které si zaslouží láskyplnou péči otce i matky.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi