Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

USA rozdělila „homofobní“ úřednice: Soudce ji poslal do vazby „za pohrdání soudem“

Autor: ČTK, mb - 
4. září 2015
21:11

Soudce poslal do vazby úřednici Kim Davis (49) z Kentucky, která kvůli své víře odmítala vydávat potvrzení o manželství od té doby, co federální soud uzákonil homosexuální manželství. Přísné rozhodnutí soudu rozdělilo Ameriku na dva nesmiřitelné tábory. Homosexuální hnutí rozhodnutí soudce schvalují, konzervativci bijí na poplach – v zemi je dle nich ohrožena svoboda vyznání.

„Soud nemůže tolerovat záměrné ignorování zákonů. Pokud by lidé měli svobodu výběru, které zákony uposlechnou a které ne… způsobilo by to problémy,“ zdůvodnil soudce David Bunning své rozhodnutí a poslal úřednici do vazby. Davis se sama obrátila na justici poté, co v červnu Nejvyšší soud Spojených států povolil sňatky homosexuálních párů v celé zemi. Soud však tehdy její argumenty o tom, že Bůh stanovil jako jediné možné manželství svazek muže a ženy, neuznal a nařídil Davis oddací listy homosexuálním párům vydávat. Současně ženu žaloval homosexuální pár, který požadoval pro úřednici vysokou pokutu za „pohrdání soudem“, protože Kim Davis nadále odmítala vydávat potvrzení o manželství. Pokutu ale soudce odmítl, prý by úřednici nepřiměla změnit názor, a poslal ženu rovnou do vazby. Jak dlouho zůstane Davis ve vazbě, zatím není jisté. „To nyní nebudu specifikovat,“ prohlásil soudce.

Otázka svědomí

 „Vydávat potvrzení o manželství, které odporuje tomu, jak ho Bůh ustanovil, je proti mému svědomí. Nebylo to pro mě lehké rozhodnutí, ale musela jsem si vybrat mezi dobrem a zlem,“ vysvětlila proč odmítala vydávat potvrzení o manželství. Aby nediskriminovala, oddací list nedostal nikdo, heterosexuální ani homosexuální páry. Kritici jí vytýkají, že byla sama několikrát rozvedena a obviňují ji z pokrytectví. „Křesťankou jsem se stala před čtyřmi lety. Nejsem dokonalá, nikdo není. Ale vím, že mi bylo odpuštěno,“ brání se Davis a dodává: „Chci pokračovat ve své práci, ale trvám na tom, aby byla respektována svoboda svědomí a vyznání.“

Rozdělená Amerika

„Rovnoprávnost manželství je nyní ustanovena zákonem. Je povinností úředníků dodržovat zákon. Tečka,“ podpořila rozhodnutí soudu demokratická kandidátka na post prezidenta USA, Hillary Clinton (67). Na pomoc Kim Davis ovšem přispěchal senátor z Kentucky a republikánský kandidát na prezidenta Rand Paul (52): „Poslat někoho do vězení jen kvůli jeho víře je absurdní.“ Další republikánský kandidát zašel v kritice soudu ještě dále: „Kim Davis uvěznili. Není pochyb, že je křesťanství v naší zemi kriminalizováno. Musíme ochránit svobodu vyznání,“ nechal se slyšet Mike Huckabee (60).

Diskriminace, ale koho?

Případ Kim Davis nejspíše ještě prohloubí ideologický rozpor mezi americkou veřejností. Nejde jen o homosexuální manželství, která uzákonil v červnu federální soud. Katolická Církev se ostře postavila proti části Obamova plánu, podle kterého by zaměstnavatel musel platit svým zaměstnancům např. i  antikoncepci. Katolická církev v USA provozuje nemocnice, školy, centra pomoci pro uprchlíky a další zařízení. Dalším známým případem, kdy dle konzervativců došlo k diskriminaci křesťanů, je případ cukráře, který odmítl upéct svatební dort pro homosexuální pár. Kvůli soudním tahanicím musel dokonce omezit svou činnost a v současnosti nenabízí žádné svatební dorty.

Křesťanství na ústupu

Mnozí konzervativní komentátoři poukazují na analogii se starověkým Římem, kdy byli první křesťané taktéž zavíráni kvůli „neuposlechnutí zákonů“. Ve starém Říme byli navíc křesťané mučeni a zabíjeni. Podle texaského senátora Teda Cruze (44), který též kandiduje na prezidenta, je to poprvé, co stát uvěznil občana jen kvůli jeho víře: „Ti, kteří perzekvují Kim Davis, si myslí, že by křesťané neměli mít žádnou veřejnou funkci. To je důsledek tohoto rozhodnutí. A pokud už budou zastávat veřejnou funkci, musí se zříct své víry – nebo riskují vězení.“ Soudce Bunning, který Davis uvěznil, však kauzu vnímá jinak: „Může věřit tomu, že manželství je svazkem mezi mužem a ženou. Tomu věří miliony Američanů. Její náboženské přesvědčení ji ale nezbavuje odpovědnosti a závazku vykonávat svou funkci řádně a svědomitě, jak slíbila při složení přísahy.“


kobylai ( 4. září 2015 22:52 )

To jo, ale máš tam nějak moc pravidel  

krakonos500. ( 4. září 2015 22:37 )

Je pravidlem, že zpravidla oškliví lidé jsou homofobní, xenofobní a celkově nenávistní

Zobrazit celou diskusi