Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Islámský stát popravil Chorvata: Otci od rodiny barbaři nemilosrdně uřízli hlavu

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, lm - 
12. srpna 2015
13:32

Islámský stát popravil chorvatského občana, který byl zajat v červenci v Egyptě. Tvrdí to libanonský deník The Daily Star s odvoláním na fotografie, které ISIS zveřejnil na internetu. Islamisté zajatce chtěli vyměnit za muslimky zadržované v egyptském vězení.

Egyptští radikálové napojení na Islámský stát přesně před týdnem zveřejnili videozáznam s chorvatským rukojmím. Třicetiletý muž, který se identifikoval jako Tomislav Salopek, říká, že ho ozbrojenci do 48 hodin zabijí, jestliže nebudou propuštěny muslimské ženy uvězněné v egyptských věznicích.

Chorvatské ministerstvo zahraničí 24. července informovalo o tom, že skupina ozbrojených mužů v Egyptě unesla chorvatského občana, který tam pracoval. Na videu nazvaném Vzkaz egyptské vládě muž klečí a má na sobě oranžovou kombinézu, kterou obvykle nosí vězni islamistů.

Za Salopkem na videozáznamu stojí maskovaný muž s nožem v ruce. Zároveň je vidět černá vlajka islamistů. „Vojáci Islámského státu... Sinajské provincie mě zadržely ve středu 22. července 2015. Chtějí mě vyměnit za muslimské ženy držené v egyptských věznicích. Musí to být vykonáno do 48 hodin. Jestliže se tak nestane, vojáci Sinajské provincie mě zabijí,“ předčítá chorvatský občan z připravených poznámek. Skupina říkající si Sinajská provincie působila dříve pod názvem Ansar Bajt al-Makdis na poloostrově řadu let. Nedávno se ale přihlásila k organizaci Islámský stát a změnila si jméno.

Po Chorvatovi pátraly chorvatské ministerstvo zahraničí i přední egyptské policejní jednotky a tajné služby. Dva policisté při pátrání zahynuli, když na Sinajském poloostrově najeli na minu. Egyptský ministr vnitra informoval, že islamisté ho vůbec nekontaktovali ohledně podmínek propuštění vězněných muslimek. Ve středu islamisté na internetu zveřejnili fotku Salopkova těla a uvedli, že byl popraven.

Egyptští islamisté jsou nespokojeni s režimem prezidenta Abdal Fattáha Sísího, který se dostal k moci po svržení islamisty Muhammada Mursího v červenci 2013. Od té doby na Sinaji zabili na stovky osob, další desítky lidí zavraždili v Káhiře i jiných městech.

Video ISIS popravil Chorvata. - Youtube.com
Video se připravuje ...

kapradina6 ( 12. srpna 2015 14:01 )

 Tak ted uz nelituji zadneho musima. At se tam vsichni klidne pozabijeju. Je mi to jedno.

Zobrazit celou diskusi