Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rudá kráska bojuje proti Islámskému státu. Zpěvem, tímhle tělem a ve zlatých lodičkách

Autor: simao - 
13. srpna 2015
19:57

Říkají jí kurdská Shakira. Rozpustilé rudě obarvené vlasy, dlouhé nohy, vysoké podpatky, hluboké výstřihy, to vše patří do repertoáru zpěvačky s pseudonymem Helly Luv. Popová diva s íránskými kořeny vytáhla své zbraně proti krvelačným bojovníkům Islámského státu v klipech západního střihu. A fanoušci jí přibývají.

Téhle politicky angažované krásce je 26 let a snaží se podpořit Kurdy v boji proti Islámskému státu. Ve svém posledním singlu Revolution vyzývá Helen Abdulla alias Helly Luv lidi celého světa, aby se nebáli a vytáhli společně proti ISIS. Ukázali džihádistům, že jsme proti nim jednotní. "Písní Revolution apeluji na Kurdistán i světové mocnosti, aby se všichni sjednotili v boji proti terorismu a bezpráví," řekla agentuře AFP.

Zpěvačka Helly Luv natáčela svůj klip v Iráku jen několik kilometrů od frontové linie a v jejím videu nechybí tanky či vojáci a vojandy z řad odvážných kurdských Pešmergů. Text není nijak extra složitý, chrastění zbraní střídají záběry na zlaté lodičky a šperky, pozlacenou zbraň v rukách rusovlasé zpěvačky a na mávání vlajkami řady států světa či Evropské unie.

Jen tu českou byste hledali marně. "Nejdůležitější pro svět je to, aby poznal, že ISIS není jen nepřítelem Kurdů, ale i celého světa," vzkázala však Helly Luv přes Sunday Times. Její video má již takřka 2 miliony zhlédnutí a podpořit má kromě věhlasu zpěvačky také morálku kurdských bojovníků, kteří se na prahu Evropy nedaleko tureckých hranic nadále potýkají se zabijáky z ISIS.

Helly Luv však z Blízkého východu ujela již jako malá. Její děda byl členem kurdských milicí, stejně tak její matka. Helen se narodila v íránské Orumíje, ale s rodinou se přes Turecko dostala Finska, kde vyrostla. Neměli to prý nijak snadné, v roce 1988 dle slov zpěvačky a její rodiny patřili do první vlny kurdských uprchlíků. Helly Luv tvrdí, že zažila mnoho rasistických narážek. Ve škole se však mohla věnovat tomu, co jí baví - zpěvu, hře na piáno a tanci.

První větší úspěchy sklidila právě coby tanečnice na jedné evropské taneční soutěži a začala zanedlouho spolupracovat s finskou odnoží Nike Woman. V osmnácti pak vyrazila do USA a pokusila se prosadit na hudebním poli v Los Angeles. Vliv amerického popu je na jejích písních více než patrný, sem tam ale nějaký ten hudební nádech orientu přece jen vypozorujete. 

Pořádně čilá je i na sociálních sítích - Facebooku a Instagramu - kam pravidelně umisťuje řadu sexy fotek. Jaký to rozdíl oproti hrozivým videím, kterými se v internetové válce snaží svět vyděsit džihádisté z ISIS. Hvězdička kurdské Shakiry přitom stoupá, spolu s tím však upozorňuje, že již čelila také několika výhrůžkám smrtí. Několik měsíců se dokonce musela skrývat v iráckém Erbilu. "Objevilo se vyhrožování z mnoha islamistických skupin. bylo to pro mně opravdu těžké. Ale celé moje poselství tkví v tom, že my, kurdští lidí, musíme riskovat vše pro naše sny a bojovat za naši zemi," tvrdí rudovlasá popová diva.

217radi ( 14. srpna 2015 12:07 )

Jste omezeni tupci! Zklamali jste mne tomik007,mandant,petrmetr,tymatiky! Absolutni neomalenci,sveta neznali a lidske stvury!!!!

mandat ( 13. srpna 2015 21:03 )

Dobry duvod,jak se stat znamou.Ono ji sklapne,az si ji chytnou ty islamisti.

tymitaky ( 13. srpna 2015 20:32 )

Celkem šukézní baba.

Zobrazit celou diskusi