Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Odborář Dufek: Zablokujeme papaláše, co na to Nečas?

Věřím, že naši papaláši to pocítí na vlastní kůži, dodal Dufek ke stávce.
Věřím, že naši papaláši to pocítí na vlastní kůži, dodal Dufek ke stávce.  (Autor: 	ČTK/Doležal Michal)
Autor: ČTK, Kbali - 
13. června 2011
17:48

Odbory uspořádají ve čtvrtek v devět hodin před budovou ministerstva zdravotnictví v Praze demonstraci. Doprovodí tak celodenní stávku dopravních odborů kvůli vládním reformám. Připravují i protest nazvaný “blokády papalášů“, jeho podobu teprve ladí. Podle jednoho z odborářů by mohlo jít o blokádu některých ministerstev či Pražského hradu. Kromě zaměstnanců v dopravě zastaví práci například školští pracovníci.

Odboráři požadují stažení návrhů reforem z parlamentu. "Požadavek je jednoznačný, stáhnout reformy a začít jednat o nových," řekl předseda Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík.

Stávkovat přitom nechtějí pouze dopravní odboráři. "Jak jsem dostal informaci od školských odborů, školští pracovníci zůstanou s dětmi, ale na určitou dobu přeruší výuku," řekl místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Václav Pícl.

Otázkou je, zda děti ve školách vůbec budou, protože v řadě případů se ředitelé chystají vyhlásit volno. Dopravní odboráře podpoří například i horníci, kteří by se měli zúčastnit akcí v Praze.

Už v pátek avizované blokády se uskuteční podle předsedy Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumíra Dufka v Praze. "Ve středu se sejdu s primátorem a řeknu mu, kterých ulic se to bude týkat," řekl Dufek. Ubezpečil přitom, že nejsou plánovány blokády dálnic a hraničních přechodů. Blokády by se podle Dufka měly konat zhruba od sedmé hodiny ranní do jedné odpolední.

Zatopíme papalášům, těší se odbory

"Máme vytipovaná určitá místa, kde se nachází větší shluk politiků, kterým je potřeba připomenout, jak se žije normálním životem," odůvodnil Dufek název blokáda papalášů. "Věřím, že naši papaláši to pocítí na vlastní kůži," dodal. Konkrétní místa neupřesnil. Mělo by jít ale o okolí ministerstev a Pražského hradu.

Ve čtvrtek by se podle Dufka mohl uskutečnit i protestní pochod odborářů Prahou. Jedna z variant je, že by navázal na dopolední mítink před ministerstvem zdravotnictví.

KDOS vyhlásila celodenní stávku na čtvrtek, a to poté, co Městský soud v Praze zakázal stávku plánovanou na pondělí. Podle odborářů nebudou jezdit vlaky a zastaví se hromadná doprava v některých městech, například v Praze či Brně. "V Brně bude stávkovat asi 2000 z 2800 zaměstnanců," řekl Pomajbík. V Praze asi 80 procent zaměstnanců dopravy.

Nečas se brání: Papaláši jste vy

Premiér zopakoval, že právo na stávku odborům neupírá, ale podle něj se zapojují do politického boje a jdou vstříc levici. „Není možné očekávat, že vláda bude plnit program ČSSD, KSČM popřípadě odborů,“ řekl.

Připomněl také, že by měly být minimalizovány škody na třetí osoby. „Odbory dělají opak, dělají vše pro to, aby se lidé nedostali do práce, škol a k lékařům,“ dodal Nečas.

Ohradil se i proti silným slovům odborářů vůči vládě. „Není to blokáda vůči vládním papalášům. Je to blokáda odborářských papalášů vůči občanům,“ zdůraznil premiér.

pepzed ( 15. června 2011 13:28 )

Dobře jim tak,já bych ještě přitvrdil.Tlustý sou dost a ke koratu mají blízko.Bylo by třeba jim ukázat a aby si zkusili obyčejný život.Zablokovat konta,alespoň na doživotí a aby se konečně taky začali starat,kde vzít na nájem,popelnici a ostatní platby.Nedal bych jim ani existenční minimum a pěkně budeš platit pacholku,co si podepsal a nadrobil,tak si to taky zaplať.A to by byla reforma,to by se našlo peněz.Udělejte to a všechno jim už konečně seberte,nebo oni seberou nám a nebudeme mít již nic.Lepší papaláše ve vtředu pole než papaláše na hradě.:::::!!!!!

clarocesi ( 15. června 2011 10:23 )

Mohlo mne napadnout hned, že s někým ,kdo má takový nick se dá těžko diskutovat.No, jednou snad normální evoluční cestou Vy a Vám podobní zmizíte a pak snad ten svět bude o maličko lepší.Přeji málo "výmětů a odpadu".včetně Vás.Hezký den.

parmen ( 14. června 2011 18:49 )

Šmarjá jozzinku, odobrář, že si svou prací zaslouží úctu? A jakou práci máš na mysli? Na dluh nežijí bo mu to platí odboráři ze svých platů desátek Ale je jich pětina, tak verbují a verbují, mají už málo. Co se týče vize, tak ta konči v nejbližší hospodě a tam většinou nebývá signál, tak si myslím, že Nečas se nedovolá Ale jinak sníš dobře

parmen ( 14. června 2011 18:45 )

Jsme jediní na světě, kteří z daňového systému státu vypláceji důchodcům skoro 95%. Důchodový systém se po 89 skoro vůbec nezměnil. Ale lidem se prodlužuje věk, díky lepší zdravotní péči a stát na to prostě nemá. Pochopte jednu věc, to, že se vaši rodiče rozhodli si uvás udělat, neznamená, že musíte ždímat stát dokud neumřete a někteří, kterým vlastní děti ani pohřeb nezaplatí, bohužel i smrt si nechají zaplatit státem. Chcete všichni perfektní lékařskou péči, platíte z platu 4,5% z hrubé mzdy, to je z každých 10 000,-Kč hrubého 450,-Kč, to si fakt myslíte, že za to můžete mít statisícové operace? A mohla bych pokračovat dál. Prostě tak jak žijeme, zadlužujeme naše děti, ať se vám to líbí nebo ne. Reforma je nutná a i když to bude bolet, lepší dřív než později. Ti co se bojíte, že vás bude 70ti letý lékař operovat, tak např. Prof. Pafko je 71letý lékař a všichni se k němu cpou. Všechno se mění, automatizuje, nevíte co bude za rok, ale řvete co bude až vám bude 70. Žijte život, nepřežívejte jenom. A vážně si myslíte, že odborářům jde o vaše blaho???? Upřimně se zamyslete, jestli chcete aby se měl ve vašem okolí každý tak dobře, že bude mít vše a bude se poflakovat v důchodu? Že to je přitežené za vlasy? Tak proč si myslíte, že odobroáři to pro vás udělají? Používejte selský rozum a nenechte se zblbnout politickýma kecama.

kelly04 ( 14. června 2011 16:47 )

že pan Nečas a ti další, nějak rychle zapomněli na rok 89, kolik mu to asi tehdy bylo ??? a na to, za co se tehdy stávkovalo,za co šli lidi do ulic ráda připomenu.... proti totalitnímu režimu.... který nám tady zase oni zavádí

Zobrazit celou diskusi