Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Metro se v Praze zastaví na 30 hodin

Metro se zastaví na 30 hodin
Metro se zastaví na 30 hodin  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, oj - 
14. června 2011
12:01

Metro nepojede téměř 30 hodin. Vyplývá to z dohody mezi odboráři a Dopravním podnikem hlavního města Prahy. Všechny vozy, které budou úderem půlnoci mezi středou a čtvrtkem na trase. Dojedou do depa. Rozjedou se až v pátek podle jízdního řádu. Stávka začne až nočními spoji.

Metro přestane v noci na čtvrtek jezdit tak jako jindy. Na svou trasu zřejmě už nevyjedou noční tramvaje a autobusy. Jak bude vypadat denní provoz, není zcela jasné.

Zástupci odborů a vedení Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP) se dnes shodli na 13 bodech, které mají zamezit ohrožení bezpečnosti nebo škody na majetku DPP. "Odborové organizace dopravního podniku nebudou organizovat blokace," přečetl novinářům jeden z bodů předseda jedné z odborových organizací dopravního podniku Oldřich Schneider.

Podle dohody také ti zaměstnanci, kteří se k protestu připojí, nebudou bránit těm, kteří chtějí pracovat. Vedení DPP slíbilo, že nebude zaměstnance finančně motivovat k tomu, aby nestávkovali.

V žádném případě nezpochybňujeme právo na stávku, jen říkáme, že kategoricky nesouhlasíme se zastavením provozu, řekl po jednání ředitel DPP Martin Dvořák. Podle něj část zaměstnanců se stávkou sympatizuje, ale do práce normálně nastoupí. "Díky tomu, že naši odboráři nebudou dělat blokace, zajistíme ve čtvrtek určitý provoz MHD v Praze," dodal Dvořák. Jaký rozsah to bude, nechtěl Dvořák říci.

DPP má připravené zálohy, mezi kterými jsou strojvůdci a řidiči. Podnik chce, aby jezdilo alespoň metro. "Pod největším tlakem jsou tak strojvedoucí metra, dispečeři a dozorčí stanic. Ti totiž rozhodují o zajištění provozu metra," konstatoval Schneider.
Odboráři chtějí ve čtvrtek v 00:00 zastavit z velké části městskou dopravu v Praze a Brně, v celé zemi by pak neměly jezdit žádné vlaky. Odbory chystají i "blokádu papalášů", jak akci sami nazvaly. Podle jednoho z předáků by protestující mohli zablokovat některá ministerstva i Hrad. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) svolala na čtvrtek na 09:00 před ministerstvo zdravotnictví protestní shromáždění na podporu stávky. Podle šéfa druhé odborové centrály - Asociace samostatných odborů (ASO) - Bohumíra Dufka se do stávky zapojí na 120.000 lidí.

piolinek ( 14. června 2011 14:33 )

Držím palce všem stávkujícím,co je nějaká stávka proti krádežím a korupcím ve vládě ty už tady toho posrali dost.Ted nás stejnak ženou do záhuby až tam budou sedět opravdoví ekonomové a lidi kteří tomu rozumí tak budiš ted tam sedí akorát banda blbců a zlodějů

clarocesi ( 14. června 2011 12:49 )

krtci a jiná podzemní havět budou mít na 30 hodin klid.A Pražský DP o něco větší dluh. Gratuluji soudruzi! Vy prostě víte(když Vám odbory poradí) jak na to.

Zobrazit celou diskusi