Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Klaus doporučil vládě tvrdší postup proti stávce

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, mivr, INT - 
13. června 2011
11:16

Prezident České republiky Václav Klaus si myslí, že by vláda měla proti chystané stávce postupovat daleko rezolutněji. Odboráři podle něj stávku zneužívají pro politické cíle. Alespoň tak se vyjádřil na pondělním setkání s občany Mýtu na Plzeňsku.

"Doporučuji, aby vláda byla daleko, daleko rezolutnější. Já být na místě vlády a pražského primátora, tak bych se snažil po celé republice najmout soukromé autobusy, nahradit ty stávkující a řekl jim na shledanou, pokud nepřijdou," uvedl Klaus podle serveru iDnes.cz. Odboráři by podle něj měli s vládou vyjednávat a nezahrávat si se stávkami. "Je to ukradení si stávky pro politické cíle," uvedl dále prezident.

Václav Klaus je v pondělí na návštěvě Plzeňského kraje. Už v pátek v reakci na chystanou stávku odmítl údajné zneužití odborové organizace k politickému vydírání.
Koalice dopravních odborových svazů (KDOS), která zastřešuje 13 svazů v dopravě, vyhlásila na čtvrtek stávku v dopravě. Chtějí tak protestovat proti vládním reformám.

Původně odboráři stanovili termín stávky na pondělí. Soud ale na návrh vlády označil stávku za nezákonnou a proti dobrým mravům, protože ji odbory neoznámily aspoň tři pracovní dny předem. Předáci tedy akci přesunuli na čtvrtek, přitom ji prodloužili. Začít by měla o půlnoci ze středy na čtvrtek a skončit po 24 hodinách.

jjjjjjj ( 15. června 2011 13:48 )

Kdyby nebylo stávky 89, tak pan prezident není dodnes v politice a už vůbec ne v křesle.Nebýt právě takových obyčejných lidí co mají odvahu jít do stávky, tak politici ani nevidí jak takový člověk vypadá. Jak vůbec může prezident kritizovat stávku!!! Fandím zítřku...

sharkfish ( 15. června 2011 09:47 )

??? co je to za argument? a dosáhli tam těma stávkama někdy něco? ne

sharkfish ( 15. června 2011 09:45 )

byly odjakživa jen výnosná trafika pro horní odboráře a bude to jen horší... stejně jak stávkovali doktoři (v podstatě bezdůvodně), stejně je to teď... a problém z toho budou mít zas jen obyčejný lidi

dr-kol ( 14. června 2011 21:33 )

Každý předchozí prezident, než byl zvolen,tak pobýval nějaký čas v base.Že by se to nyní obrátilo?

komentator ( 14. června 2011 18:52 )

Myslíš nautile, že Francie, Belgie, Rakousko a jiné země, kde zemědělci často blokují silnice i dálnice jsou banánové republiky? Myslíš že to nejsou demokratické země?

Zobrazit celou diskusi