Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Žena, která bude soudit Petra K.: Dává vysoké tresty, ale...

Autor: ljš, rvs, et - 
14. května 2015
19:14

Vrahům dává vysoké tresty! Ostravská soudkyně Renáta Gilová (53), které byl přidělen případ Petra K., ale vynesla i jeden překvapivý rozsudek, když osvobodila ženu, která nechala svou sestru umírat ve výkalech.

Třiapadesátiletá soudkyně ostravského soudu Renáta Gilová patří rozhodně k těm zkušeným. Za svou kariéru už vynesla rozsudky nad desítkami vrahů a často se přikláněla k vysokým trestům. Na doživotí, které Kramnému v případě uznání viny hrozí, ale zatím nikoho za mříže neposlala.

Doživotní trest hrozil například raškovickému vrahovi Ondřeji Dlouhému, který při vražedném běsnění zabil svou studentku Denisu a jejího dědečka. Podle Gilové ale podmínky pro doživotí nebyly naplněny, protože znalci nevyloučili, že se vrah může napravit.

Kramného soudkyně vynesla také jeden překvapivý rozsudek, když osvobodila ženu, která týrala svou sestru a nechala ji zemřít ve výkalech. Kritiku Gilová ale v minulosti sklidila především za to, že její jméno figuruje na seznamu soudců, kteří byli v KSČ.

Případy, které Gilová řešila

Chladnokrevný vrah - 23,5 roku

Servítky si paní soudkyně rozhodně nebrala při procesu s brutálním recidivistou Alexandrem Minksem. Ten se pokusil zavraždit invalidního pracovníka ostravské charity, který se mu snažil pomoci. Své oběti chtěl nejdříve kvůli 400 korunám zlomit vaz, když to nevyšlo, muže pobodal nožem a svázal do kozelce, aby se postupně sám uškrtil. „Zločin spáchal jako zvlášť nebezpečný recidivista. Kriminální minulost týkající se nejzávažnějšího zločinu vraždy byla důvodem uložení výjimečného trestu,“ okomentovala rozsudek 23,5 roku vězení Gilová.

Matka vražedkyně - 15 let

Soudkyně Gilová řešila loni i případ zabití novorozence. Toho Kateřina Vaštíková porodila v březnu 2014 cestou autobusem do práce. Ven zdravé dítě vynesla v kalhotách, pak ho odložila na trávník a šla pracovat. Chlapeček během deseti minut zemřel na podchlazení. Jeví se to stěží představitelné, přesto se to stalo. „Nemá žádné mateřské pudy,“ uvedla Gilová, která zrůdnou matku odsoudila k 15 letům vězení.

Učitel z Raškovic - trest 24 let

Ke 24 letům kriminálu odsoudila Renáta Gilová brutálního vraha z Raškovic. Učitel frýdecko-místecké střední školy Ondřej Dlouhý v roce 2013 v rodinném domě zastřelil sedmnáctiletou studentku Denisu, se kterou měl předtím poměr. Při útoku zabil i dívčina dědečka a vážně zranil její babičku. Důvodem bylo, že dívka vyhrožovala, že o vztahu řekne učitelově manželce a vedení školy. „Není pochyb o tom, že se obžalovaný dopustil násilného jednání, jednání zavrženíhodného, bezcitného, svědčícího o velké neúctě k životu,“ prohlásila Gilová. Odvolací soud pak Dlouhému trest zvýšil o tři roky.

Matkovrah - trest 17 let

Gilová soudila i brutálního násilníka Marka Hlavicu (37). Ten v ostravském bytě v opilosti ubil svoji matku k smrti. Přestože mu hrozilo až doživotí, soudkyně ho nakonec poslala za mříže na 17 let. Důvodem bylo, že vrah před soudem svého činu upřímně litoval a podle výpovědí svědků se ve střízlivosti choval slušně. Kromě vězení byl odsouzený i k protialkoholní léčbě.

 

Tyranka sestry - osvobozující rozsudek

Nečekaně mírně se soudkyně zachovala k ženě, která k smrti utýrala svoji sestru (†46). Marie Jopková podle obžaloby nedávala svojí na lůžko upoutané sestře jídlo ani pití, v posteli ji navíc nechala ležet ve výkalech a s hmyzem a larvami. Podle soudkyně však žena nejednala úmyslně, protože je mentálně retardovaná. „Nedokázala domyslet následky své nečinnosti. Situace se vymykala její celkově dosažené intelektuální kapacitě. Jednala pasivně, ale bez úmyslu sestře ublížit a bez vědomí, k čemu to může vést,“ uvedla Gilová.

enka ( 21. května 2015 10:43 )

K příspěvku p. badoura - tato soudkyne pred rokem 89 mohla soudit tak max. par mesicu, spis ani to ne, jestli ma 53 let, jak se uvádí v článku, tak dokoncila vysokou nejdrive v roce 1985, pak musela min. tri roky pracovat pouze jako cekatelka na soude /delala jen administrativu/ a az slozila justicni zkousku tak zase cekala nez ji jmenovali soudcem. Ja bych posuzovala cloveka, ktery tezko mohl byt nejakym komunistickym pohlavarem, spis podle vysledku jeho prace a soudit v dnesni dobe trestni veci neni zadna prochazka ruzovym sadem ani za tu vyplatu co maji. Ja bych se např. fotodokumentaci z mist cinu jako jsou vrazdy, dopravni nehody neprobiral ani za nic a zjistovat podrobnosti, s tema zrůdama, ktere musi odsoudit jednat v klidu bych nezvladl, to neni americky serial, ale kruta realita, kterou by kazdy nezvladl.

frantacizek ( 15. května 2015 09:24 )

tak to bude první doživotní téhle paní, pač ten dělňas nechápe, že už ho mají a neustále zapírá, takže není důvod věřit tomu, že něčeho lituje. A dal bych ho na cikánskou celu

bandour ( 15. května 2015 09:18 )

živě si dovedu představit, jak tato dáma spravedlivě soudila ve jménu strany, dle mého názoru soudci a státní zástupci, kteří patřili do justice před rokem 1989, nemají v našem soudnictví co dělat, kdyby se to jenom trošku změnilo, tak ve jménu svého nenažraného korýtka, budou soudit klidně podle práva šaria.

qwerty1805 ( 15. května 2015 05:09 )

vy ste pošuci, 90%ní většina z vás nediskutuje, ale předvádí se jak ste drsný, čest-vám kteří umíte číst a chcete něčemu přispět

game666 ( 15. května 2015 03:37 )

fandahrubes:VZOREK S ČÍM TAPETUJE, CO A KOHO VLASTNÍ, JEN VZOREK!!!!!!! settt.: .tigress: kverul..: zigzag.: franta.onan.....: bohatymrdnikatel..: meme mumu.....: evelajn3.: maara666.: brugal.: .wimr.: santixkauz ..: andrea666.: morrisejko: mortis69..: ernstthal.: pepen..: ochman.: mamoko.: roman.brus: ..antiall....: wandzzi.: lesni.vila.semacek.: ernstthal.: router88.: tgbb ...: uzjezima.: ingmarie.: xioma.: janina7777...: samdoma.: amaea..: vary.: fortun: (Ttč. přihlášená vedle) tigrusenko: (baví se) zdrabuh.: (nahlásil na BAN) * * * * * * xindlceskej:Tak ubožák se konečně odhalil se všema nickama, ty seš ale vocas !! (14. 05. 2015 21:30) reagovatnahlásit fandahrubes:MÁ DALŠÍ, ALE SERU TEĎ NA TO, ZKRÁTÍM TO, MÁ VÁS VŠECHNY A I SVÉ OBLÍBENÉ A TĚMI ZNEUŽÍVÁ VAŠE VZTAHY NA DISKUZI, JE TO NEMOC. (14. 05. 2015 21:35) reagovatnahlásit fandahrubes: zoufalka neví jak dál, myslím že je fakt i nalitá-jdem na hokej, jede to SUPÉÉR

Zobrazit celou diskusi