Jedinečná houba s odpudivým názvem: Hnojník pomůže při cukrovce a posílí imunitu

Jedinečná houba se objevuje po podzimních deštích v českých lesích. Hnojník obecný se dříve používal jako přírodní inkoust, je to ale léčivka, která pomáhá při cukrovce a podporuje imunitu. Obsahuje prospěšné látky, je ale třeba být opatrný s alkoholem. S tím se houba nesnese.
Hnojník si vyloženě libuje v dusíkatých půdách, roste v trávě na loukách, kolem cest a dobře se mu daří i v blízkosti hnoje. Právě odtud získala houba svůj nepříliš lichotivý název.
„Je to velice pěkná houba, úzce kuželovitá, na konci není špičatá, se zakulaceným temenem. Bílá, šupinatá, s tmavšími šupinami,“ popsal pro CNN Prima NEWS mykolog Pavel Hruška. Houba se vyznačuje jednou zvláštností. Zralé plodnice se doslova před očima mění v černou tekutinu. Však se také v minulosti rozpuštěné klobouky této houby používaly jako přírodní inkoust.
Hnojník si díky jeho na organismus příznivým vlastnostem oblíbili kromě mykologů i vyznavači zdravého životního stylu. Mladé houby mají silně detoxikační účinky, podporují imunitu, trávení, vhodné jsou i při léčbě diabetu. Umí snižovat hladinu cukru v krvi. „Konzumuje se, jako všechny hnojníky, když je světlý, bílý a nemá zahnívající nebo rozpouštějící se okraje,“ uvedl Hruška.
Houbu je třeba rychle zpracovat. Jakmile se začne měnit v černou hmotu, je prakticky nepoživatelná. Hnojníky je možné smažit, vařit i zapékat. Na jednu zásadní věc je ale třeba dát pozor. Hnojník se nesnese s alkoholem. V houbě obsažený koprin blokuje metabolismus alkoholu, což vyvolává nevolnost, zvracení či bušení srdce. Při konzumaci je tak ideální abstinovat.








Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.