Na houby s osvědčením: Zájemci o sběr „na kšeft“ musí složit náročné zkoušky
Sbírat houby sice může v Česku každý, pokud je ale chce dál prodávat či zpracovávat, neobejde se bez speciální zkoušky. Ta je podmínkou pro získání osvědčení mykologa. Ročně se expertem na chutné plodnice stane na pět desítek lidí.
Při nedávných zkouškách v Liberci uspěli jen dva uchazeči ze tří. První částí byl písemný test, který tvořily tři desítky otázek. „Z těch je osm otázek zásadních, ty se zaměřují na jedovatost hub. V těch nesmíte udělat žádnou chybu,“ popsala pro TV Nova Alena Přichystalová.
Na nutnou bezchybnost doplatila Jarmila Nováková, která provozuje horskou chatu v Jizerských horách. Mykologické zkoušky by se jí hodily, aby mohla vařit z čerstvých hub. Bohužel odpověděla chybně na to, jak rychle nastupuje účinek otravy po muchomůrce zelené. „Označila jsem od 20 minut,“ uvedla. Zákeřnost této jedovaté houby je přitom v pomalém nástupu účinku v rozmezí osmi až 48 hodin. „Nevzdám to,“ slíbila Jarmila Nováková s úsměvem.
Po úspěšném písemném testu čeká houbaře i praktická zkouška. Po jejím složení mohou začít sbírat houby „na kšeft“. „Abych je mohl dodávat do restaurací, známým, do penzionů a podobně,“ líčil Jaroslav Pánek. Ten v sezóně zvládne nasbírat až 50 kilogramů hub.
Pro druhou úspěšnou uchazečku ale prodej úlovků prioritou není. „Houby mě baví, je to můj koníček,“ uvedla Alena Přichystalová. Přihlášku ke zkoušce mohou uchazeči podat na příslušné krajské hygienické stanici. Cena je 500 korun a získaný certifikát platí 10 let. Po dosažení věku 60 let se ale musí každých pět let, po pětašedesátce dokonce každé dva roky obnovovat.
Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.