Loupání ovoce a zeleniny jako prevence rakoviny? Vědci varují před nebezpečnými pesticidy

Mytí ovoce a zeleniny je pro většinu lidí naprosto běžnou záležitostí. Podle čínských vědců by to však nemuselo stačit. V nové studii zjistili, že ani při důkladném omytí se ze slupky nedostanou všechny stopy nebezpečných pesticidů, které mohou způsobovat rakovinu jater a jiné zdravotní komplikace.
Odborníci ze Zemědělské univerzity ve městě An-chuej provedli sérii testů s vysoce citlivou měřicí blankou, díky které dokázali zachytit velmi podrobný profil chemikálií na slupkách potravin. Jejich cílem bylo zjistit, jestli je opláchnutí dostatečnou ochranou před pesticidy a hnojivy, které na nich mohou ulpět.
Podle jejich závěrů je pro bezpečnou konzumaci nutné potraviny oloupat. „Risk požití pesticidů z ovoce a zeleniny značně roste při pouhém omytí. Věříme, že pro úplnou eliminaci škodlivých látek je potřeba zbavit se slupky,“ shrnuli vědci svoje závěry ve vědeckém deníku Nano Letters. Při svých pokusech zkoumali stopy chemikálií na okurkách, jablcích, krevetách a rýži. Je však nutné jejich doporučení skutečně dodržovat?
Ve studii výzkumníci potraviny postříkali látkami carbendazim a thiram. Carbendazim by, podle studií na zvířatech, mohl zvyšovat riziko rakoviny jater. Ve vysokých dávkách způsobuje migrény, málatnost a nevolnost. Thiram je zase škodlivý pro vývoj nenarozených dětí a způsobuje vyrážky.
Varování čínských vědců nás však příliš trápit nemusí, protože obě tyto látky byly v Evropské unii zakázány. Produkty z dovozu by na sobě škodlivé pesticidy mít mohly, ale podle deníku Daily Mail se jedná o příliš malé dávky na to, aby mohly způsobit nějaké zdravotní potíže.
Ovoce umýt,zeleninu omýt, slupky vyhodit. Pokud se vše něčím ošetřuje, tak si myslím, že se to dostane i do ovoce. Tak alespoň slupky vyhoďte. Nic, a na nic je nepoužívejte. To je jen můj názor, nikomu ho nevnucují. Já to tak dělám. Hodně zdraví lidičky.❤️