Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Escobarova vila v hodnotě přes 230 milionů korun: Ze zchátralé barabizny je paintballové hřiště!

Autor: btk - 
6. dubna 2024
05:00

Kolumbijská divočina ukrývá mnoho tajemství. V příšeří palem se tyčí dávno zapomenutá sídla drogových magnátů. Jedním z nich je věhlasné sídlo Pabla Escobara zvané La Manuela v kolumbijském Guatabé. Z dříve honosné stavby je dnes zchátralá ruina. Patrné jsou stopy po ničivém bombardování, drog, ale i rozstřílené zdi, které připomínají temnou minulost.

Drogový boss Pablo Escobar sídlo La Manuela pořízené v přepočtu za více než 230 milionů korun pojmenoval po své dceři. V dobách největší slávy se na obrovském pozemku v kolumbijském Guatabé nacházela soukromá diskotéka, bazén, přístaviště hydroplánu či soukromé fotbalové hřiště. Escobar měl se sídlem i jiné plány. Nechal jej totiž postavit tak, aby za silné zdi mohl ukrýt obří zásoby kokainu.

Sídlo Escobara ochránilo, ale ne nadlouho!

V roce 1993 došlo k významnému zvratu událostí. Sídlo napadla polovojenská skupina Los Pepes, složená z Escobarových nepřátel. Los Pepes sídlo odsoudily k zániku bombou a ozbrojenou ztečí. Útok podle serveru Daily Star pravděpodobně zaplatil konkurenční kartel z Cali.

Escobar útok sice přežil, ale osudu nakonec neunikl. O osm měsíců později ho úřady zastřelily. Podle svědků se zakrvácená mrtvola svalila ze střechy domu v kolumbijském Meddelínu. A poškozené sídlo La Manuela začalo hnít.

Z La Manuely je dnes paintballové hřiště

Na konci devadesátých let sídlo zabavila kolumbijská vláda. Bylo ve špatném stavu, poseté graffiti a dírami ve zdech. „Spousta lidí se tam vloupala a začala vrtat do zdí, zda se za ní neukrývají peníze,“ uvedl místní obyvatel Carlos Ramirez.

Od roku 2018 pozemek funguje jako paintballové hřiště. „Svým způsobem se jedná o ironii. Dnes na tomto místě střílíme z paintballové zbraně. Kdysi tu před skutečnou střelbou utíkal Escobar,“ dodal před lety jeden z návštěvníků Mark Mooney pro server Daily Mail.

Video  Královna Alžběta a její chaty, chalupy, paláce a letní sídla  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi