Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Proč si letušky v letadle sedí na rukou? Profesionálka vysvětlila skutečný důvod!

Autor: btk - 
18. března 2024
18:20

Letuška Henny Limová se fanouškům na sociálních sítích rozhodla vysvětlit, proč si palubní personál během přistání sedá na ruce. Důvod je praktický. Pokud by došlo k nehodě, je při této poloze rukou menší pravděpodobnost úrazu.

Riziko pádu letadla je v dnešní době opravdu mizivé. Letušky se i přesto řídí striktními pravidly. Před vzletem a přistáním si například sedají na své ruce. Henny Limová je letuška filipínské letecké společnosti Cebu Pacific a na sociální síti TikTok vysvětlila, proč to ve skutečnosti dělá.

Jedná se o bezpečnostní manévr

„Říká se tomu vzpřímená poloha. Zahrnuje zapnutí bezpečnostních pásů, ale také sezení na rukou. Cílem je udržet tělo ve strnulé poloze. To kdyby došlo k nárazu, aby se minimalizovalo riziko zranění. Zafixované ruce také omezují další sekundární nárazy, například do sedačky před cestujícím,“ řekla Limová. Tvrzení podporuje také sdělení Federálního úřadu pro letectví. Ten sekundární náraz ve zprávě vysvětluje podrobněji.

„Sekundární náraz lze také omezit tím, že se pasažér hlavou co nejvíc přiblíží k povrchu, do kterého by při nehodě narazil. Pomoci může taktéž předklonění,“ uvedl úřad.

Personál provádí i tichou kontrolu

Zajímavostí je také tzv. tichá kontrola, kterou se palubní personál před každým vzletem připravuje na nouzové situace. Každá letecká společnost má trochu odlišný přístup, principy se ale v zásadě neliší. Letušky si v duchu například opakují příkazy pro cestující v případě mimořádné situace, či kontrolují umístění bezpečnostního vybavení letadla.  

Video letuška sdílela už před dvěma lety, letos se však stalo znovu populární.

Video  Blesk zasáhl letadlo ve Vancouveru.  - X.com/@thenewarea51
Video se připravuje ...

yokky ( 20. března 2024 15:56 )

👎👎👎👎­👎👎👎👎👎👎­💩💩💩💩💩h­loupe a trapne😫😫😫😫

Zobrazit celou diskusi