Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Na dálnici D10 zabilo auto mladého vlka: Ochránci chtějí nadchody, vlk na silnici uhynul i na jihu Čech

Aktualizováno -
1. března 2024
14:10
Autor: jel, rv - 
1. března 2024
11:10

Ve středu 28. února došlo na 60. kilometru dálnice D10 u Mnichova Hradiště ke smutné události. Auto tam srazilo mladého vlka, který zemřel. Ochránci zvířat upozorňují, že v úseku, kde k nehodě došlo, chybí podchody a nadchody, přes které by mohla zvířata migrovat. 

O smrti mladého vlka na sociální síti informovala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR) z CHKO Český ráj. K nehodě došlo nedaleko obce Dneboh směrem od Mnichova Hradiště na Turnov. U zvířete bude provedena pitva a genetická analýza.

„Konec zimy je obecně obdobím, kdy se mladí vlci vydávají hledat nová území a partnery k založení vlčí rodiny. Putují na velké vzdálenosti a dokáží uběhnout až několik desítek kilometrů za noc,“ vysvětlili ochránci a dodali, že se dlouhodobě zabývají problematikou pohybu velkých savců krajinou. 

V úseku dálnice, kde byl vlk sražen, bohužel chybí nadchody i podchody, kterými by zvířata mohla bezpečně migrovat krajinou. „Což je důležité nejen pro zvířata, ale i pro bezpečnost řidičů,“ uzavřeli ochránci.

Obdobně neslavně skončila i šelma, kterou ve čtvrtek srazilo auto v jižních Čechách na silnici mezi Volary a Blažejovicemi. „Řidiči náhle vběhnul z levé strany do jízdní dráhy vlk, a to v takové vzdálenosti před vozidlem, že již nebyl schopen střetu se zvířetem zabránit,“ popsala policejní mluvčí Martina Joklová.

Uhynulého vlka si převzal přivolaný zástupce Národního parku Šumava. Řidič vyvázl bez zranění, alkohol před jízdou nepil. Škoda na autě byla vyčíslena na 25 tisíc korun.

Video  Vlci ve výběhu v Srní na Klatovsku.  - Romana Vébrová
Video se připravuje ...

harpyje ( 1. března 2024 23:52 )

Ja si treba zase myslim ze kdyby to auto srazilo tebe, bude to skoda mensi 🙂
Tohle oznaceni se uz ani nepouziva, protoze ztratilo puvodni smysl. Dneska mnohem vic skodi premnozena sparkata zver...a pak taky vemena jako ses ty

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání