Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lékař děsí sociální sítě: S alergií na korýše nesmíte mletou kávu? Je plná švábů!

Švábi jsou běžnou součástí instantní kávy a dalších potravin.
Švábi jsou běžnou součástí instantní kávy a dalších potravin.  (Autor: iStock.com, profimedia.cz)
Autor: štt - 
29. ledna 2024
17:32

Trpíte alergií na korýše? Měli byste nyní zbystřit! Lékař na sociálních sítích uvedl na pravou míru, jak je to s hmyzem obsaženým v potravinách. Bohužel se nejedná o pověru…

Pokud si nedokážete představit ráno bez horké kávy, raději nečtěte dál. Po téhle zprávě vám váš oblíbený nápoj nejspíš trochu zhořkne či zkysne. Záleží totiž na tom, jak si představujete, že chutná pražený šváb. Toto chytré zvířátko je nedílnou součástí nejen tohoto hnědého prášku.

Zpráva by měla zajímat především alergiky. Švábi stejně jako korýši obsahují protein zvaný tropomyosin, jenž může vést k alergické reakci.

Možná si nyní říkáte: „Jak se takový hmyz do kávy dostane?“. Pokud se vám v hlavě rýsují různé spiklenecké teorie, tak na ně hned zapomeňte. Odpověď je totiž poměrně prostá – při skladování.

Lékař Sermed Mezher ve videu uveřejněném na TikToku vysvětluje, že je skoro nemožné zamezit tomu, aby se při skladování kávových zrn mezi ně žádný hmyz nedostal.

Stát však dbá na to, aby jejich podíl byl ve výsledném produktu co nejmenší, a byl tak i zdravotně nezávadný. Je proto velice nepravděpodobné, že dostanete alergickou reakci.

Pokud už sypete kávu do koše, tak se v klidu posaďte a zhluboka se nadechněte. Doktor Mezhmer dodává, že broučci jsou obsaženy v mnoha dalších potravinách a zatím nikomu neublížili.

XYZ3 ( 29. ledna 2024 23:22 )

Stejně se to zaleje horkou vodou 🙂

Celebrity-chachacha ( 29. ledna 2024 21:44 )

Moč různých exotických zvířátek je i v nemletým.

Celebrity-chachacha ( 29. ledna 2024 21:43 )

A kolik myší spadne do mlejnku při výrobě salámů.

krapotkin ( 29. ledna 2024 20:43 )

Je to jen trénink na to, že EU začne Evropanům vnucovat různé brouky, kobylky a podobnou havěť místo poctivého hovězího a vepřového. Ono už k odporné chuti stačí REKO maso. Za chvíli budeme jíst maso z ropy - něco na způsob filmu Křidýlko nebo stehýnko.

Kamila Švarcová ( 29. ledna 2024 20:16 )

Ještě že si kávu meleme doma sami.

Zobrazit celou diskusi