Lékař děsí sociální sítě: S alergií na korýše nesmíte mletou kávu? Je plná švábů!
Trpíte alergií na korýše? Měli byste nyní zbystřit! Lékař na sociálních sítích uvedl na pravou míru, jak je to s hmyzem obsaženým v potravinách. Bohužel se nejedná o pověru…
Pokud si nedokážete představit ráno bez horké kávy, raději nečtěte dál. Po téhle zprávě vám váš oblíbený nápoj nejspíš trochu zhořkne či zkysne. Záleží totiž na tom, jak si představujete, že chutná pražený šváb. Toto chytré zvířátko je nedílnou součástí nejen tohoto hnědého prášku.
Zpráva by měla zajímat především alergiky. Švábi stejně jako korýši obsahují protein zvaný tropomyosin, jenž může vést k alergické reakci.
Možná si nyní říkáte: „Jak se takový hmyz do kávy dostane?“. Pokud se vám v hlavě rýsují různé spiklenecké teorie, tak na ně hned zapomeňte. Odpověď je totiž poměrně prostá – při skladování.
Lékař Sermed Mezher ve videu uveřejněném na TikToku vysvětluje, že je skoro nemožné zamezit tomu, aby se při skladování kávových zrn mezi ně žádný hmyz nedostal.
Stát však dbá na to, aby jejich podíl byl ve výsledném produktu co nejmenší, a byl tak i zdravotně nezávadný. Je proto velice nepravděpodobné, že dostanete alergickou reakci.
Pokud už sypete kávu do koše, tak se v klidu posaďte a zhluboka se nadechněte. Doktor Mezhmer dodává, že broučci jsou obsaženy v mnoha dalších potravinách a zatím nikomu neublížili.
Stejně se to zaleje horkou vodou 🙂