Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vědci vyřešili po 150 letech bádání jednu z odvěkých záhad: Konečně se ví, proč je moč žlutá!

ilustrační foto
Darování krve: Kdy ano, kdy ne?  (Autor: scom)
Autor: štt - 
13. ledna 2024
14:24

Některé otázky odpradávna sužují lidskou mysl. Existuje bůh? Byla dřív slepice, či vejce? Nebo proč je lidská moč žluté barvy? Vědcům z Marylandské univerzity se tuto záhadu po více než 150 letech bádání podařilo konečně rozlousknout.

Za zlatavou barvou může enzym bilirubin reduktáza, zkráceně urobilin, jež produkují bakterie žijící ve střevech. Nejspíš jste čekali zajímavější odpověď. Avšak nezoufejte! Brantley Hall, který se účastnil výzkumu jako odborný asistent, pro Daily Star vysvětlil, proč se jedná o přelomový objev a jaké další otázky může pomoct vyřešit.

Vše začíná u červených krvinek. Možná si ještě z hodin středoškolské biologie pamatujete, že jejich životnost je zhruba šest měsíců a k jejich rozkladu dochází v játrech.

Tímto procesem vzniká látka oranžové barvy bilirubin. Ta putuje do střev, kde se za přispění bakterií změní na urobilin, jenž je přítomný v moči a způsobuje její charakteristickou barvu.

K čemu je toto zjištění dobré? Například pomáhá objasnit nemoci, jako je žloutenka. K ní dochází, když játra nedokážou odstranit přebytečný bilirubin. Ten způsobuje zežloutnuti očního bělma a kůže. Přestože se jedná o odpadní látku, mnohé studie naznačují, že by mohla pacientům pomoci lépe snášet transplantaci orgánů.

Urobilin objevili vědci již v roce 1868, avšak až do teď se nevěděli, jak v těle vzniká.

Video  Darování krve: Kdy ano, kdy ne?  - Videohub
Video se připravuje ...

 

hulmihosoudruhu ( 13. ledna 2024 23:01 )

Teď jsi prozradil, že Amíci nařídili Putinovi přepadnout Ukrajinu a rozpoutat válku.

krapotkin ( 13. ledna 2024 18:16 )

Mají to ti Amíci starosti. Teď asi začnou hloubat nad tím, proč je exkrement jadnou hnědý, jindy černý apod. Kdyby radši řešili to, proč rozpoutávají po celém světě války, jen doma pořád nic.

XYZ3 ( 13. ledna 2024 15:02 )

Dočetla jsem jen po info, že životnost červených krvinek je 1/2 roku.. že zbarvení moči dělá urobilinogen resp bilirubin mám za to, že je známá věc..☹️

Zobrazit celou diskusi