Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Svrab, kurděje a spalničky: Do Evropy se vrací nemoci z 19. století

  • Autor: štt - 
    14. 1. 2024
    13:58

    Britská Národní zdravotní služba (NHS) zveřejnila šokující informaci. Mezi lety 2018 a 2023 bylo téměř padesát tisíc pacientů hospitalizováno s nemocemi, které se považovaly za takřka vymýcené. Za jejich návratem údajně stojí nižší proočkovanost, špatná strava nebo podvýživa.

  • 1.Svrab

    Toto vysoce nakažlivé onemocnění způsobují roztoči, kteří se zavrtávají do kůže. Svědivá vyrážka může trvat i několik měsíců. Přestože se běžně nejedná o smrtelnou nemoc, může mít značný vliv na zdraví nakaženého jedince. Britští zdravotníci bijí na poplach. Za pouhý týden zaznamenali na skoro třicet tisíc případů. Za prudký nárůst může mimo jiné i nedostatek léků, uvedl server Daily Star.

    Projevy svrabu. Projevy svrabu. | Profimedia

  • 2.Černý kašel

    Před zavedením plošného očkování v 50. letech 20. století tato nemoc postihovala desítky tisíc Britů ročně. Dnes je počet případů o řád nižší, ale na začátku milénia se pohyboval jen kolem pár set případů ročně. Odborníci za nárůstem vidí neochotu některých lidí se jít očkovat. Přitom se jedná vysoce nakažlivou bakteriální infekci způsobující silné záchvaty kašle a dušení.

    Černý kašel není mrtvá nemoc (ilustrační foto). Černý kašel není mrtvá nemoc (ilustrační foto). | Profimedia.cz

  • 3.Kurděje

    Mnozí nejspíš už ani netuší, jak se tato nemoc, zapříčiněná nedostatkem vitaminu C, projevuje. Nemocný jedinec může být často ospalý a mít nateklé dásně či modřiny. V extrémních případech způsobuje vnitřní krvácení, které může mít až fatální následky. Typická byla zejména u mořeplavců, kteří trávili dlouhé měsíce na moři a neměli přísun čerstvého ovoce či zeleniny. I dnes lékaři návrat onemocnění připisují špatné stravě.

    Kurděje se mohou projevovat boláky nebo bolestí kloubů. Kurděje se mohou projevovat boláky nebo bolestí kloubů. | profimedia.cz

  • 4.Křivice

    Stejně jako kurděje byla nemoc rozšířena v chudinských čtvrtích. Dělníci a další vykořisťovaní zaměstnanci neměli přístup k čerstvým potravinám, zejména pak k rybám a vajíčkům. Ty totiž obsahují vitamín D a vápník potřebný pro správný růst. Problémem byl i nedostatek slunečního světla. Za poslední čtyři roky britské úřady registrovaly na skoro třicet tisíc pacientů, u nichž byla křivice diagnostikována.

    Křivici způsobuje nedostatek vápníku a vitamínu D. Křivici způsobuje nedostatek vápníku a vitamínu D. | profimedia.cz

  • 5.Spalničky

    Ještě do poloviny 20. století tato nemoc dokázala vymýtit celé vesnice či městské čtvrti. Až díky Johnu Franklinu Endersovi, jemuž se přezdívá „otec moderní vakcíny“, a plošnému očkování se této nemoci podařilo učinit přítrž. Přestože se počet nakažených navýšil na pár set případů, jedná se o alarmující čísla. U nemoci je potřeba kontrolovat, aby proti ní bylo chráněno co nejvíce lidí, jelikož se dokáže snadno rozšířit.

    Svět čelí epidemii spalniček, očkování je nejlepší způsob, jak získat imunitu. Svět čelí epidemii spalniček, očkování je nejlepší způsob, jak získat imunitu. | Profimedia

  • 6.Galerie

lucie13 ( 15. ledna 2024 18:49 )

Když nikdo nehlídá hranice a každý si jde do Evropy, jak se mu zamane.
Kromě znásilňování (nejraději hromadného), jsou tyto choroby součástí toho super kulturního obohacení. A bude lépe

diskutujici ( 15. ledna 2024 05:03 )

To je tak, když si 19 století přitáhnete do civilizace.

Ján Poliach ( 14. ledna 2024 19:01 )

Naco klamete. Je za tym migracia Rusov a ukrajincov syrcanov atd.

evadana ( 14. ledna 2024 16:59 )

Oprava.
Buh ví od kud.

evadana ( 14. ledna 2024 16:56 )

A čemu se diví?? O tom všem kolik lidí sem nalezlo bůh ví od lidí.

Zobrazit celou diskusi