Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Rakušanka zdědila pohádkové jmění, ale...Chce rozdat stovky milionů potřebným!

Autor: hpe - 
13. ledna 2024
09:00

Vídeňanka Marlene Engelhornová (31) se stala v roce 2022 dědičkou pohádkového jmění 614 milionů korun. Vzhledem k tomu, že stát zamítl její žádost sumu zdanit, tak se rozhodla s penězi naložit po svém. Filantropka se chce svého bohatství vzdát ve prospěch společnosti. Devadesát procent celého dědictví poputuje na dobročinné projekty, které budou zvoleny náhodně vybranou občanskou radou. Engelhornová chce svým činem upozornit na existující status quo týkající se nezdaňování dědictví, které v Rakousku panuje.

Mladá aktivistka dlouhodobě kritizuje rozdělení bohatství ve společnosti, které je dle jejího názoru nerovnoměrné a tudíž i nespravedlivé. Bohatí lidé by v ideálním případě měli platit vyšší daně. Spolu s dalšími majetnými lidmi je Engelhornová součástí organizace Tax Me Now, která bojuje za spravedlivý systém danění v německy mluvících zemích.

„Zdědila jsem obrovské jmění a tím pádem i moc, bez toho aniž bych proto cokoliv udělala, a přesto po mě stát odmítá dědictví zdanit,“ uvedla Engelhornová poté, co se v roce 2022 snažila u státu vymoct zdanění čerstvě nabytého dědictví po své babičce Traudel Engelhorn-Vechiattové. Ta byla přímou dědičkou zakladatele farmaceutické společnosti BASF Friedrich Engelhorna. Vyrůstání v takto bohaté rodině považuje Rakušanka za velké privilegium a tvrdí, že spolu s majetkem přichází obrovská moc v politice, ekonomice i médiích.

Celková suma 614 milionů korun bude rozdělena velmi netradičně. Dědička má v plánu rozeslat 10 000 dopisů náhodným rakouským občanům, ve kterém je bude žádat o radu – kam by podle nich měli být peníze poslány. Z nich pak bude opět zcela náhodně vybráno pouhých 50 osob, ze kterých se následně stane občanská rada. Ta bude mít za úkol vymyslet finální plán rozvrhnutí peněz. Jedinými podmínkami je, aby nešlo o investice do nezákonných, nehumánních, protipřírodních a ziskových podniků/projektů.

Do procesu nebude Engelhornová zasahovat ani v případě, že by s rozhodnutím občanské rady nesouhlasila. „Co udělám, když se mi výsledek nebude líbit? Budu s tím prostě muset žít. Taková je jednoduše demokracie. Prostě ne vždycky dostaneme všechno takové, jaké to chceme,“ pronesla v rozhovoru zveřejněném na serveru ČT24. V případě, že by se skupina nedokázala domluvit, tak všechny finance poputují zpět k Engelhornové.

Uživatel_5634767 ( 14. ledna 2024 21:09 )

Hnusný je od velkých megařů a miliardářů že nepomáhají penězi nemocným dětičkám, nedávají na výzkumy nemocích a podob. Můžou jezdit sedět v jednom autě, spát v jedné posteli obletět svět několikrát a co dále??? Ten balík peněz si do hrobu nemohou vzít a posmrtný život neexistuje, tak proč nepomáhat nemocným a dětem??? U nás se žebrá na léky pro nemocné děti, pojišťovny neplatí. 👎

votomtoje ( 14. ledna 2024 07:29 )

MADONNA ( 13. ledna 2024 23:04 )

aquarie ( 13. ledna 2024 22:45 )

Pani muze se svymi penezi nalozit, jak chce, je to od ni take velka laskavost, kterou cini ve prospech mene ekonomicky stastnych ci primo velmi potrebnych z ruznych duvodu (zdravi atd.).

Krome tech 10procent se da predpokladat, ze nejaky majetek uz ma a ma moznost podedit jeste po rodicich, jiste si peclive zvazila, co ji pro zivot a pripadne zaopatreni svych potomku bude stacit.

votomtoje ( 13. ledna 2024 21:06 )

Nechápu negativní reakce nebo i urážky od některých přispěvatelů! Jasně se píše že rozdá 90 % ze 600 milionů. Takže si nechá 60 milionů, což na pohodlný život téměř každému bohatě stačí. Ale největší starosti mají ti co možná nemají ani tisícinu jejího majetku.

Zobrazit celou diskusi