Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Podcast: České děti se prodávají jako menu v restauraci! Kolik si za sebe účtují, řekl expert

Video se připravuje ...
Autor: pdc, ub, jim - 
17. listopadu 2023
17:00

Děti a mladiství dnes velkou část svého času tráví na internetu a sociálních sítích. Pro rodiče je takřka nemožné zjistit, co jejich potomek v online světě dělá. Podle odborníka na internetovou bezpečnost Martina Kožíška by o tom měli mít jejich zákonní zástupci povědomí. Rozrostla se totiž dětská online prostituce, kdy se nezletilí a mladiství nabízí ve formě menu.

Již přes 20 let sleduje Martin Kožíšek, jak se mění internetové prostředí a s ním také taktiky a praktiky sexuálních predátorů. Ti si za své oběti často vybírají děti ve věku 10 až 17 let. V současnosti Kožíšek sleduje nový děsivý fenomén, kdy sami nedospělí vytvářejí sexuální obsah, za nějž poptávají od stovek do tisíců korun. Zájemcům pak samy děti posílají přehled svých služeb, který vypadá podobně jako menu v restauraci.

Video Už budu: Celý rozhovor s expertem na bezpečnost dětí na internetu Martinem Kožíškem - pdc, ub, Jedlička, Železný
Video patří k placenému obsahu Blesku
Odemknout video

Sdílení nahých fotek a videí se rozhodně netýká dětí ze sociálně slabých rodin. „Zjistil jsem, že tam převažují děti, které si zvykly na určitý standard. Na drahé oblečení, na nějaký život. Samozřejmě tam ale byly zastoupené i děti z jiných vrstev,“ prozradil Kožíšek.

Zvláště ohrožené jsou podle experta děti z dětských domovů. „Nevím, z jakého důvodu to je, ale mají daleko víc nabídek od těchhle lidí, kteří zneužívají jejich postavení, že nemají rodiče nebo jsou v nějaké situaci. Tyto děti mají daleko častější nabídky na sex za peníze, za focení a podobně,“ dodal Martin Kožíšek s tím, že v jednom výchovném ústavu v Počátkách se dívky prodávají na online amatérské sexuální platformě a odhalily mu za kolik.

Přijďte na křest Knihy moderní sexuality UŽ BUDEŠ? 4. prosince do pražského Tresor Clubu. Čeká vás celovečerní program: drag, burleska, shibari, vědomý dotek a více. Ulovte si svou vstupenku a knihu na zoryablue.com/kniha

„Jedna říkala. ‚Já fotím nohy za 400, protože to po mně někdo chce‘, a vedle ní další holka odpovídala. ,Ty seš blbá za čtyři sta? Nám kazíš cenu!‘ Má to několik rovin, ale překvapilo mě, jak moc se to zrychlilo. Jak moc rychle dochází k té nabídce. Dřív si ti útočníci většinou povídali s dětmi chvilku a dneska už to začíná zprávou - ‚Chceš si vydělat?‘ Protože ví, že 20 procent dětí na to odpoví kladně,“ varuje expert. Kolik si za sebe nedospělí účtují? Proč jsou „nejlevnější děti“ v Praze, jak utržené peníze investují a podle čeho mohou rodiče vysledovat, že se jejich dítko prodává, se dozvíte v podcastu Už budu!

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.